Management

Voerschaarste op Zuid-Europese melkveebedrijven

Melkveehouders in Zuid-Europa hebben last van de Oekraïne-oorlog door het ontstaan van een voerschaarste. Grote delen van hun voer werden tot dusver uit de Oekraïne en Rusland geïmporteerd.

Vooral melkveehouders in Italië hebben last van de effecten van de verstoorde export van voedermiddelen vanuit de oorlogslanden. Tarwe en mais kan sinds twee weken niet meer vanuit de Oekraïne geïmporteerd worden. De voorraden zijn op. Voor honderden koeien dreigt het gevaar vroegtijdig naar de slager te gaan. Zo laat de Italiaanse fokkerijorganisatie Assalzoo weten. De voorzitter van Assalzoo, Michele Liverini, beweerde dat het daarna jaren zou duren voor de Italiaanse melkproductie weer op gang zou komen. Niet alleen melkveehouders zouden dan zwaar worden getroffen door de gevolgen van de oorlog, maar ook de consument, de detailhandel en de verwekkende industrie.

Ook in Spanje raken de voorraden uitgeput. Het land importeerde tot voor kort grote hoeveelheden maïs uit de Oekraïne.

Exportverbod

Hongarije, Servië en Moldavië hebben export verboden om de eigen voorziening te waarborgen. Daardoor kunnen landen zoals Italië en Spanje ook in deze landen niet inkopen.

Bron: Dairy Herd Management

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?