Jongvee

Meer melk tegen kalvergriep

Kalvergriep wordt vaak door een infectie met een virus veroorzaakt en kost het kalf als koe levenslang melkproductie. Naast vaccineren zijn er enkele generieke managementmaatregelen om de kalveren gezond te houden. Eén ervan is voldoende melk voeren in de eerste levensweken.

Bij uitbreken van kalvergriep, veroorzaakt door een virus (Para-influenza, BRSV), kan direct toedienen van een nasale enting met een levend vaccin de verspreiding en symptomen verminderen. Ook is er een dood vaccin beschikbaar om dragende koeien (moederdiervaccinatie) of kalveren van slechts enkele weken oud tegen de griep te beschermen.

Ad libitum melk voeren om tegen griep te beschermen

Griep is een factorenziekte. Er zijn bepaalde manieren om het infectierisico aanzienlijk te verkleinen en wel:

  • Voldoende melk aanbieden, meer dan vier liter per dag in de eerste drie levensweken
  • De kalverstal vaak uitmesten
  • Moederdieren tegen griep vaccineren
  • Buitenklimaatstal voor kalveren (geen hitte- en koudestress)
  • Schone leefomgeving (regelmatig reinigen van de afkalfafdelng, de kalverhutten end e uitloopruimte van de kalveren alsook de ruimte rondom de buitenhuisvesting)

Studieresultaten laten zien dat een uitbraak van griep onomkeerbare longschade aanricht die leidt tot levenslange productieverliezen. Griep in een vroeg stadium herkennen en snel en effectief behandelen is lonend, maar de preventie des te meer. Dat betekent niet alleen vaccineren, maar ook zorgen dat ze überhaupt niet ziek worden door managementmaatregelen waaronder voldoende melk in de eerste levensweken.

Marion Weerda en Wilbert Beerling

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?