Jongvee

Kalverdrinkautomaat helpt bij herkenning van ziekte

Ook in Noord-Amerika kiezen steeds meer melkveehouders voor het voeren van kalveren in groepen met kalverdrinkautomaten in plaats van individueel voeren uit emmers.

Het herkennen van zieke dieren is moeilijker als de kalveren in groepen worden gehuisvest en gevoerd. Onderzoekers van de universiteit van Guelph publiceerden onlangs een studie in Journal of Dairy Science die examineerde hoe data over gedrag over de melkopname kunnen worden gebruikt voor detectie van neonatale kalverdiarree, longontsteking en ziekten in het algemeen in de melkfase van kalveren die in groepen zijn gehuisvest en worden gevoerd met een kalverdrinkautomaat.

Aan de studie deden acht melkveebedrijven mee. Alle acht de bedrijven ondergingen een bedrijfsbezoek in de winter, de lente en de herfst. Tijdens de visites werd de gezondheid van de kalveren gescoord en data werd ingewonnen bij de kalverdrinkautomaten. Tijdens de hele studie werden 523 kalveren geobserveerd. Er werden 130 diarreegevallen, 115 gevallen van longontsteking en 210 algemene ziektegevallen herkend.

Resultaten

  • Kalveren met longontsteking namen 63 procent minder van de hoeveelheid melk op waartoe ze toegang hadden, bezochten tweemaal minder de drinkautomaat als ze geen drinkrecht hadden en dronken de melk langzamer. De drinksnelheid was 152 milliliter per minuut langzamer vergeleken met kalveren zonder longontsteking.
  • Kalveren met neonatale diarree namen 57 procent minder op van de hoeveelheid melk waar ze recht op hebben. De drinksnelheid was ook 92 milliliter per minuut langzamer dan die van kalveren zonder diarree.
  • Kalveren die in algemene zin ziek waren, dronken 50 procent minder van de hoeveelheid melk die ze beschikbaar stond. Ze namen 496 milliliter per dag minder op, dronken 80 milliliter per minuut langzamer en bezochten de drinkautomaat tweemaal minder vaak als ze geen drinkrecht hadden.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van de studie zien dat de totale dagelijkse melkopname, het opgenomen percentage van de beschikbare melk, drinksnelheid en het aantal drinkstationbezoeken terwijl er geen drinkrecht was, geassocieerd kan worden met longontsteking, neonatale diarree en ziekten in algemene zin. Maar alleen met de data van de kalverdrinkautomaat kunnen ziekten niet eenduidig geïdentificeerd worden. Ze zijn wel een aanwijzing voor de noodzaak van verdere inspectie van een kalf.

Bron: Dairy Herd Management

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?