Management

Hogere kosten voor Europese landbouw

Enkele Europese landen, te weten Engeland, Ierland en Spanje, hebben de stijging van de prijzen voor agrarische bedrijfsmiddelen bekend gemaakt.

In Ierland stegen de prijzen voor bedrijfsmiddelen in de periode van februari 2021 tot februari 2022 met 28 procent volgens het Ierse boerenverband IFA. Kunstmeststoffen zijn er 180 procent duurder geworden, brandstoffen 38,5 procent, stroom 22 procent en voer is ongeveer 20 procent duurder geworden. De opbrengstprijs voor agrarische producten zijn in dezelfde tijdspanne met niet meer dan 19,2 procent gestegen.

Engeland

In Engeland stegen de prijzen voor de bedrijfsmiddelen volgens de meest actuele getallen van de Anglia-Farmers-landbouwinflatie-index in de laatste zes maanden, tot maart 2022 met 23 procent. Voor kunstmeststoffen stegen de prijzen met 107,7 procent, voor brandstoffen met 29,4 procent en die voor voeders met 27 procent.

Spanje

De Spaanse overheid publiceerde ook getallen over de kostenontwikkelingen. In het jaar tot aan november 2021 werd de prijsindex voor stroom met ruim 50 procent. De index voor brandstoffen met 68 procent, die voor kunstmeststoffen met 76 procent en die voor voeders met 20 procent.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?