Kennispartnerbericht van BouMatic

10 manieren om het comfort van de melker te verbeteren

Het zit niet in de aard van professionele landbouwers om hun lichaam te ontzien. In de melkstal vinden de meeste veehouders ‘efficiëntie’ belangrijker dan ‘werkcomfort’. Voor hun gezondheid is het echter van essentieel belang dat ze in goede omstandigheden kunnen melken, zeker gezien de tijd die ze eraan besteden.

Wist u dat 55% van de gemelde beroepsziekten bij landbouwers gerelateerd is aan het melken?

Deze dagelijkse, fysieke en herhaalde activiteit is namelijk de belangrijkste oorzaak van spier- en skeletaandoeningen (MSA) bij melkveehouders. De meest voorkomende kwalen zijn rug- en schouderklachten en het carpaal tunnel syndroom (zenuwbeknelling in de pols). Dit zijn chronische lichamelijke ongemakken die op lange termijn ook mentaal hun tol kunnen eisen.

Gelukkig is dit te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de ergonomie tijdens het werken met melkapparatuur te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Sommige zijn eenvoudig toe te passen, andere kunt u in overweging nemen als u uw melkstal gaat renoveren of als u overstapt op een ander systeem. Om u op weg te helpen, volgen hier 10 punten die van uw melkstal een viersterren-werkinstrument kunnen maken.

1 – Automatiseer het opdrijven

Heeft u geen mechanisch opdrijfhek?  Om achterblijvers op te halen, moet u steeds weer een trap op. En niet één keer, maar soms wel tien keer! Zo verliest u tijd en worden uw knieën overbelast.  Het automatiseren van het opdrijven van de koeien is een eenvoudige oplossing voor dit probleem.

2 – Dip zonder te forceren

Bij handmatige dipsystemen moet u in de beker knijpen om de oplossing te laten schuimen. Reken maar uit: voor een kudde van 50 koeien herhaalt u deze handeling maar liefst 400 keer per melkbeurt!  Dit is zeer schadelijk voor de carpale tunnel. Geautomatiseerde systemen, zoals DipMAX of SprayMAX, zijn vriendelijk voor uw handen en polsen.

3 – Licht aansluiten

Het klauwgewicht kan afhankelijk van het model tot wel 1 kg verschillen. Dit betekent dat voor 50 koeien elke dag 100 kg extra moet worden getild! Dit vormt een zware belasting voor armen en schouders. Kies daarom voor een lichte klauw! De FloStar Max, ontwikkeld door BouMatic, weegt slechts 355 gram. Een echt vedergewicht!  En de FloStar Xtreme is zelfs nog lichter: 270 gram!

4 – Werk op de juiste hoogte

De aanbevolen werkhoogte voor een visgraatmelkstal is de lichaamslengte van de melker gedeeld door twee. Voeg daar 10 cm aan toe als er tussen de achterbenen wordt gemolken. Maar wat als er meerdere melkers zijn en sommige langer of korter zijn?  U kunt uw melkstal uitrusten met een beweegbare vloer om de werkhoogte aan te passen aan de persoon die gaat melken.

5 – Ga veilig te werk

Hinder en ongemak leiden vaak tot ongelukken.  Als u bijvoorbeeld uw hoofd onder de bilstang moet steken om dichterbij te komen, loopt u het risico geraakt te worden als een koe achteruit stapt.  In ieder geval kunt u gestoord worden en daardoor minder alert zijn. Uw reactietijd zal toenemen als een koe onverwacht losraakt. Probeer ook het formaat van uw veestapel zo homogeen mogelijk te houden.  Zodra dit is bereikt, kunt u de ligbox correct afstellen. De juiste werkhoogte, zoals beschreven in punt 4, is de beste garantie voor veiligheid.

6 – Moeiteloos werken

De gouden regel is dat de hand nooit boven schouderhoogte mag uitkomen. Neem afscheid van te hoge startknoppen.  Deze moeten zich op heuphoogte bevinden. Beter nog, het snelstartsysteem van BouMatic vereist geen enkele extra handeling van de melker om de klauw op te starten.

7 – Vind het juiste tempo

Bij het melken tussen de achterbenen, of in een visgraatmelkstal, wordt het tempo door de melker bepaald. Bij een draaimelkstal is het verleidelijk om de machine wat sneller te laten draaien, met het risico dat u het niet bij kunt houden.  Dit resulteert in stress, ongemak en fouten.  De machine moet zich aanpassen aan het tempo van de veehouder en niet andersom!

8 – Zorg voor een goede atmosfeer

Vochtigheid en tocht zijn uit den boze! Goede verlichting (200 lux) is essentieel. Overweeg lampen te plaatsen ter hoogte van de koeienpoten. Zicht gegarandeerd: u hoeft niet meer te bukken om te controleren of de kwartieren schoon zijn! Om geluidsoverlast te beperken, kan de uitlaat van de pulsatoren gedempt worden door een luchtfiltersysteem. Vacuümpompen met variabele snelheidsregeling verminderen ook het lawaai van de vacuümregelaar.

9 – Probleemloos afnemen en reinigen

Tegenwoordig zijn de meeste melkstallen uitgerust met automatische afnamesystemen. Vanuit ergonomisch oogpunt is dit een must! Er is ook veel vooruitgang geboekt op het gebied van automatisch desinfecteren en dippen. Met perazijnzuursproeiers is deze stap, die tijdrovend is wanneer het handmatig gebeurt, nu veel gemakkelijker.

10 – Zorg voor een vlotte uitloop

Een vlot uitloopsysteem zorgt ervoor dat de veehouder na afloop van het melken niet langer hoeft te letten op het weglopende vee.  Dit bespaart een hoop tijd!

BouMatic
Over BouMatic
Zo goed mogelijk omgaan met de koe en tegelijkertijd melk van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren is onze prioriteit.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?