Management

Weersextremen: minder melk in Nieuw-Zeeland en Australië

Sterke weersextremen beïnvloeden de melkproductie in Nieuw-Zeeland en Australië. Daarbij hebben de buurlanden met tegenovergestelde extremen te maken. Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland heerst extreme droogte waardoor weinig gras groeit.

“De voervoorraden worden langzamerhand krap. Sommige veehouders zijn al reserves aan het aanbreken om het bedrijf draaiende te houden”, meldt Tony Finch, voorman van de adviesafdeling van Dairy NZ.

In Australië zorgt daarentegen de sterke neerslag van de afgelopen maanden voor overstromingen. In Queensland en New South Wales raakten begin maart enkele melkveebedrijven overstroomt. Weggespoelde wegen veroorzaakten logistieke problemen. Vorig seizoen moesten oogsten vanwege het natte weer worden uitgesteld wat de voerkwaliteit ernstig beïnvloedde.

De extreme weersomstandigheden zijn één van de meerdere oorzaken van de relatief lage melkproductie in beide landen. In Nieuw-Zeeland lag de afgeleverde hoeveelheid melk in februari van dit jaar op een historisch dieptepunt. In Australië lag de hoeveelheid afgeleverde melk in februari zes procent lager dan in februari vorig jaar. In het lopende melkjaar blijft de productie drie procent achter op het melkjaar ervoor.

Tekst: Ruth Annette Thiemann – Bronnen: dairyaustralia.com, ruralnewsgroup.nz – Afbeelding: Pixabay

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?