Management

Australië: elf keer melken in zeven dagen

De Australische melkveehouder Mike Jamieson heeft afgelopen melkjaar ervaring opgedaan met langere intervals tussen melkingen. Komend seizoen blijft hij aangepaste intervals hanteren, maar wel na kleine aanpassingen in het melkschema.

Jamieson is niet geswitched naar het zogenoemde OAD-milking (once a day-milking) waarbij de koeien nog maar één keer per dag worden gemolken. OAD-milking is een werkwijze die in Nieuw-Zeeland op een substantieel deel van de bedrijven wordt toegepast. Vooral veestapels die overwegend uit Jersey-bloed bestaan renderen goed in zo’n systeem. De argumenten zijn vaak meer vrije tijd of tekort aan personeel. Als de koeien ver moeten lopen en veelal heuvel op en heuvel af om bij het melkcentrum te komen, kan dat een argument voor OAD-milking zijn. Er zijn inmiddels ook Ierse en Engelse melkveehouders die OAD-milking omarmen.

Verlengd melkinterval

Jamieson met melkt niet volgens het OAD-systeem, maar volgens het EMI-systeem. EMI staat voor ‘extended milking interval’ ofwel verlengd melkinterval. Van EMI zijn weer meerdere varianten. Jamieson molk afgelopen jaar tien keer in zeven dagen. Op maandag, woensdag en vrijdag molk hij twee keer en op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag één keer. Op zaterdag werden de koeien dan laat in de ochtend gemolken, zodat het interval tot zondag niet langer dan 22 uur werd. Op zondag werden de koeien immers ook maar één keer per dag gemolken en daarna weer op maandagochtend vroeg. In november stapte hij over van tweemaal per dag melken naar 10/7, omdat de productie iets onderuit zakte doordat het gras minder voedzaam werd. “Als de koeien op hun piekproductie zaten, zou ik niet overstappen naar een ander melkinterval.” Aldus Jamieson.

Geleerd van fouten

De productie verlaagde, maar niet ver genoeg om Jamieson ervan te overtuigen niet verder te gaan met OAD-milking. Vorig jaar leerde hij van twee fouten. Ten eerste kwamen de koeien minder vaak naar de melkstal en kregen daardoor navenant minder krachtvoer. Volgend seizoen wil hij dezelfde hoeveelheid krachtvoer verdelen, dus per melking krijgen de koeien meer. Ook had hij vaker te maken met klinische mastitis. Het celgetal bleef wel gelijk.

EMI alleen in lactatiestart en -einde

De 240 Jersey’s van Jamieson kalven af in april. In de eerste lactatiedagen melkt hij tien keer per week, vanaf 1 mei 14 keer. Tussen half oktober en november wil hij overstappen naar elf keer melken in zeven dagen, daarmee hoopt hij het mastitisprobleem voor te blijven. Hij melkt dus alleen in de lactatiestart en het lactatie-einde minder vaak. Op dinsdag, donderdag en zondag worden de koeien één keer gemolken, rond half negen in de ochtend. Op de andere dagen twee keer op de normale melktijden. Jamieson twijfelt eraan of de koeien hun piekproductie van 27 liter per dag zullen vasthouden, maar hij heeft inmiddels een punt bereikt waarop hij meer vrije tijd belangrijker vindt dan een hoge productie.

Bronnen: Dairy NZ en Farmonline.com.au – Foto: Neil Chesterton

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?