Management

EEX: Minimum melkprijs afzekeren

In de toekomst kan het voor melkveehouders mogelijk worden een minimumprijs voor melk af te zekeren aan de beurs middels handel in opties aan de warentermijnbeurs in Leipzig.

Florian Hildebrand van financiële dienstverlener Stonex sprak over deze ontwikkelingen tijdens het forum Dierlijke Veredeling van het Deutschen Raiffeisenverbandes (DRV) in Berlijn.

EEX Leipzig

Sacha Siegel van de European Energy Exchange (EEX) bevestigde de plannen van de warentermijnbeurs van Leipzig om in de optiehandel voor zuivelproducten te stappen. Een concrete datum vanaf welke minimumprijzen afgezekerd kunnen worden is nog niet bekend.

Voordeel van minimumprijs afzekeren

Vandaag de dag bieden in Duitsland zuivelondernemingen vaste prijsmodellen waardoor melkveehouders een vaste melkprijs voor enkele maanden kunnen afzekeren. In Nederland en België gaat dat via de Milk Trading Company. Het voordeel van afzekeren van een minimumprijs, is dat als de melkprijs tot boven de minimumprijs stijgt, de prijs voor de melkveehouder die een minimumprijs heeft afgezekerd, ook stijgt. Het combineert de zekerheid van een basisprijs met de mogelijkheid een hogere prijs te beuren als de melkprijs goed is.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?