Jongvee | Premium

Belangrijkste aandachtspunten bij voeren van biest aan kalveren

Een probleem in de kalveropfok dat in de meeste gevallen niet wordt opgelost, is de niet toereikende voorziening van biest bij pasgeboren kalveren. Dat leidt tot ziekten en levenslang achterblijvende producties.

Vier liter kwalitatief hoogwaardige biest in het eerste uur na de geboorte is het allerbeste wat je een net geboren kalf kunt geven. De dagelijkse praktijk gaat vaak echter makkelijk om met deze aanbeveling. Het resultaat hiervan is dat één op de vier kalveren kampt met een tekort aan immunoglobulinen (IgG).

De gevolgen hiervan dienen zich al in de eerste levensweken aan in de vorm van vaker voorkomen van infecties (diarree en griep) en op lange termijn door een 500 tot 1.000 kg lagere productie van dieren die als kalf te weinig biest kregen. Zo luidt de samenvatting van de lezing tijdens het Kuhkraft-symposium van Professor Michael Steele van de universiteit van Guelph in Canada. De specialist uit Noord-Amerika heeft de belangrijkste controlepunten wetenschappelijk onderzocht en nam de volgende adviezen mee naar het symposium:

Professor Michael Steele heeft de belangrijkste controlepunten in het biestmanagement onderzocht. (Foto: Zimmer, Kuhkraft)

De biestcheck

Kwaliteit: verse biest moet een Brix-waarde van meer dan 22 procent hebben. De Brix-waarde meet je met een refractometer. Met een waarde van 22 procent bevat biest voldoende IgG en kan het immuunsysteem van het kalf optimaal functioneren.

Hoeveelheid: drie tot vier liter (tien procent van geboortegewicht) aanbieden in een speenfles. Wat ervan overblijft moet gedrencht worden.

Tijdstip: in de eerste levensuren moet het kalf biest krijgen. Direct na de geboorte kan het kalf via de biest grote hoeveelheden antilichamen opnemen. Zes tot twaalf uur later is deze opnamecapaciteit duidelijk ingeperkt (figuur 1).

Figuut 1. Minder IgG bij late biestopname

Duur: Voer tien dagen lang colostrum. Dat leidt weliswaar niet tot meer IgG in het bloedserum, maar wel tot lokale bescherming in de darm (figuur 2).

Figuur 2. Langer biest voeren

Hygiëne: biest-speenflessen moeten dagelijks grondig gereinigd worden en worden gedesinfecteerd voor ze voor een volgend kalf gebruikt worden. Elk kalf moet een eigen speen hebben.

Biestbank: Goede biest wordt in kleine porties (1 liter) ingevroren en bij behoefte ontdooid in warm water (50 graden Celsius, thermometer gebruiken). Met een biestbank kun je ‚s nachts snel over biest beschikken zonder eerst de koe te hoeven melken.

 

De digitale refractometer laat een zeer goede Brix-waarde van 27 zien voor deze biest.

Antilichamen kalf controleren

Worden de kalveren toch vaak ziek (infecties), ondanks goede biestvoorziening, dan kun je middels bloedmonsters serum op IgG-gehalte laten analyseren. Bij kalveren die 24 tot 48 uur oud zijn, is het doel meer dan 8,5 procent brix in het serum.

Het biestmanagement is goed als dieren die twee dagen oud zijn een hoog gehalte antilichamen in hun bloedserum hebben.

Kiemgehalte van de biest controleren

Het kiemgehalte in de biest moet onder 100.000 kolonievormende eenheden per milliliter melk liggen. Niet zuivere biest verstoort de absorptie van antilichamen uit de darm en kan in het ergste geval tot diarree leiden.

Moet je ’s nachts opstaan om een pasgeboren kalf biest te voeren? Ja, dat zou je moeten doen. Hier lees je vijf redenen waarom.

Tekst en foto’s: Marion Weerda

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?