Jongvee

Melkvervanger met plantaardig eiwit in onderzoek

In het kader van een masterscriptie aan de universiteit Osnabrück werd een melkvervanger ontwikkeld en getest, die minder eiwit bevat dan de productie die tot nu toe op de markt zijn. Naast eiwit uitbestanddelen van melk wordt voor deze melkvervanger ook plantaardig eiwit uit tarwe gebruikt. Daardoor is het eiwitgehalte lager. Aminozuren worden naar specifieke behoefte gesupplementeerd.

In het onderzoek worden alle kalveren vier weken conventioneel gevoerd. Daarop aansluitend worden onderzoeksgroepen op de nieuwe melkvervanger gezet. De onderzoeks- en controlegroepen hebben zich vergelijkbaar ontwikkeld. Geen van de groepen kreeg met gezondheidproblemen te maken die dit hadden kunnen beïnvloeden. Het eiwit-gereduceerd voeren spaarde vijf euro per dier uit. Bovendien werd minder stikstof via mest en urine uitgescheden.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?