Management

GDT: positieve vooruitzichten

Op de laatste GDT-veiling steeg de gemiddelde prijs van alle verhandelde producten met 2 procent tot 4.072 dollar. De totale hoeveelheid verhandelde zuivelbasisstoffen lag met 26.106 ton onder het niveau van de laatste veiling (27.127 ton).

De prijsontwikkelingen van de verschillende productcategorieën liepen uiteen. De prijs voor vol melkpoeder steeg met 3,7 procent, die voor kaas met 2,1 procent en voor watervrij melkvet met 4 procent. Daarentegen daalde de boterprijs met 0,2 procent en de prijs voor mager melkpoeder met 0,7 procent.

De positieve prijstrend op de veiling houdt mogelijk aan door beperkte beschikbaarheid van melk op de wereldmarkt. Mike Cronin deelt deze mening. Hij is directeur coöperatieaangelegenheden bij Fonterra. “De vraag vanuit China is bij de laatste veiling weer iets gestegen”, zei hij in een Nieuw-Zeelands nieuwsmagazine. Dat is een veelzeggend gegeven. “We hebben vernomen dat de Chinese voorraden worden vergroot. Dat is een goed vooruitzicht voor het komende jaar“, vindt Cronin.  Hij vindt dat de huidige toestand op de markt veel ruimte geeft om optimistisch naar het volgende seizoen te kijken.

Bronnen: globaldairytrade.info, nzherald.co.nz

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?