Algemeen

Nieuw-Zeelandse boeren protesteren tegen belasting op emissies

Nieuw-Zeelandse boeren hebben afgelopen week massaal geprotesteerd tegen de plannen van de overheid waarin de betaling voor onder meer methaanemissies worden voorgesteld. Met trekkers en pick-up trucks maakten de boeren op meer dan 50 locaties in het hele land hun onvrede en zorgen duidelijk.

Met een invoering van de nieuwe regels zou Nieuw-Zeeland het eerste land ter wereld zijn waar boeren zouden moeten gaan betalen voor de emissies van hun vee. In de plannen van de overheid is tot nog toe niet te lezen welk prijskaartje er aan de emissies hangt. Over de manier waarop er gehandhaafd gaat worden is evenmin iets genoemd.

Bryce McKenzie, medeoprichter van Groundswell New Zealand en organisator van het protest, vertelde op Radio New Zealand dat de protesten van afgelopen week niet per se bedoeld waren om vrijstelling van de nieuwe regels te bewerktstelligen. “We willen uitzoeken wat het beste is voor de boer én het land. Het probleem is dat als je zomaar iets vraagt waar je eigenlijk geen oplossing voor hebt, het een flinke belasting voor de boer is.” De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vertelde dat de overheid op zoek is naar feedback van de agrarische sector over het plan en dat de focus ligt op het constructief samenwerken met voedselproducenten om het beste resultaat voor hen en het land te bereiken.”

Volgens de protesterende boeren zou het betaling van een emissietax de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen verhogen, omdat de landbouw dan voor een deel verplaatst zou worden naar landen die minder efficiënt voedsel produceren.

In Nieuw-Zeeland worden in totaal 10 miljoen koeien en 26 miljoen schapen gehouden. Het land telt 5 miljoen inwoners.

Bron: 1News

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?