Algemeen

Drie belangrijke vragen over het voeren van biest

Elite bezocht in Duitsland het symposium van adviesbureau Kuh Kraft en nam antwoorden op prangende vragen over biest mee naar huis.

Waarom zou ik ’s nachts moeten opstaan om een kalf in de eerste levensuren biest te verstrekken? Daar zijn vijf belangrijke argumenten voor:

  1. Betere prestaties: de gelegenheid om de antilichamenvoorziening van een pasgeboren kalf op een hoog peil te brengen, krijg je maar Ă©Ă©n keer. Laat je deze kans schieten, dan wordt het kalf eerder ziek en zal levenslang niet optimaal presteren, ook niet als het over de beste genetica beschikt.
  2. Minder melk: de melkproductie zal tot 1.000 kg lager uitvallen als het kalf geen perfecte start maakt (Faber, 2005).
  3. Minder antibiotica: het gebruik van antibiotica wordt steeds verder ingeperkt. Des te beter het kalf van biestmelk wordt voorzien, des te minder behandelingen later nodig zijn.
  4. Minder behandelingstijd: ’s nachts opstaan om biest te voeren spaart later extra tijd uit door minder ziekte en zelfs minder kalveren die niet meer in de benen kunnen komen.
  5. Rustiger slapen: minder emotionele druk door zieke en stervende kalveren.

Loopt de lebmaag niet over bij vier liter biest?

Nee, de lebmaag is rekbaar en kan bij een Holstein-kalf zeker vier liter bergen zonder over te lopen. Dat is gebleken uit röntgenbeelden (Sharifi, 2009) van lebmagen die met biest met kleurstof gevuld waren. Ook heeft vier liter biest geen negatieve invloed op de glucosespiegel en insulinedynamiek.

Wat is beter? Vers, gepasteuriseerd of biestvervanger?

Verse biest is het best. Het bevat de meeste bio-actieve stoffen: IgG (immuunafweer), lactoferine (lokale immuniteitswerking in de darm), groeifactoren, insuline, leukocyten (afweercellen), omega 3-vetzuren en aminozuren. Verse biest kan in de koelkast maximaal vijf dagen worden goed gehouden.

Gepasteuriseerde biest bevat minder ziekmakende coli-kiemen, maar ook minder bio-actieve stoffen. Op bedrijven met hygiëneproblemen of veelvuldig optreden van diarree is pasteuriseren aanbevolen (72 graden Celsius, 15 seconden).

Aangezuurde biest: zure biest biedt een bepaalde bescherming tegen ziekmakende coli-kiemen. Met zuur kan de biest tot minimaal een pH van 5,5 worden gemengd. Lagere pH-waarden zijn niet aan te bevelen, omdat de kalveren de biest dan minder goed aannemen.

Biestvervanger bevat IgG die niet is afgepast op het individuele spectrum aan kiemen. Daarom is de IgG-spiegel van kalveren die biestvervanger kregen vaak lager.

Wat maakt biest waardevoller dan melk?

Het dubbel zo hoge drogestofgehalte, het twee procentpunten hogere vetgehalte en het tien procent hogere eiwitgehalte (inclusief IgG maakt biest waardevoller dan melk. Bovendien bevat de colostrum in tegenstelling tot melk essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren, groeifactoren en lactoferine voor de lokale immuniteitswerking in de darm.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?