Algemeen

Tips om hittestress bij kalveren te voorkomen

Als kalveren last hebben van hittestress, dan zijn ze sloom, hebben ze een snellere ademhaling en is er een kans dat ze gaan hijgen. De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft vijf tips om hittestress bij kalveren te voorkomen.

  1. Zorg bij een periode van hitte dat de kalveren koel gehuisvest zijn. In iglo’s kan de temperatuur makkelijk oplopen. Door ze in de schaduw te zetten of nat te houden loopt de temperatuur minder snel op. Door bijvoorbeeld een steen onder de achterkant te leggen stimuleer je de luchtstroom in de iglo, dat verkoelend werkt.
  2. Houd verder ruimte tussen eenlingboxen zodat er voldoende lucht langs de boxen kan.
  3. Houd hokken schoon en droog en mest regelmatig uit, want mest produceert ook warmte.
  4. Zorg dat er altijd voldoende schoon en vers drinkwater is, ook bij de nuchtere kalveren. Als de kalveren de melk niet opdrinken laat deze niet staan, maar gooi het weg in verband met bederf.
  5. Probeer handelingen en ingrepen op koele momenten uit te voeren. Ga kalveren bij hitte bijvoorbeeld niet midden op de dag onthoornen of verplaatsen. Oudere kalveren kunnen vanaf circa 8 weken leeftijd geschoren worden (niet eerder).

Bron: GD

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?