Veevoer

Nitraat in rantsoen om methaanemissie te verlagen

Melkveehouders Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete uit het Belgische Watou melken 60 koeien. Ze nemen vrijwillig een maatregel binnen het convenant enterische emissies rundvee. Deze maatregel houdt in dat ze nitraat toevoegen aan het rantsoen van de mekkoeien, dat zou zorgen voor tien procent minder enterische methaanemissie.

In Vlaanderen bestaat tussen de sector en de overheid het convenant enterische emissies rundvee. Dit convenant bevat voor melkveehouders negen tot nu toe vrijwillige, maar gestimuleerde keuzemaatregelen om de methaanemissie die vrij komt uit enterische processen te verlagen. Van deze negen maatregelen zijn er vijf voermaatregelen. De andere vier maatregelen betreffen genetica (dubbeldoel/gebruikskruisingen) en managementmaatregelen (optimale opfok, afgestemde vervanging). Eén van de voermaatregelen is het toevoegen van 3NOP, ook bekend als Bovaer van DSM. Melkveehouders die minimaal 60 milligram per koe per dag voeren, kunnen volgens de voorwaarden van het convenant 26 procent minder enterische methaanemissie noteren. Er zijn inmiddels dus Vlaamse melkveehouders die het supplement toevoegen aan hun rantsoen in de mineralenmix of in het krachtvoer. Verdere mogelijke voermaatregelen zijn soja vervangen door biersbostel en koolzaadschroot, toevoegen van  geëxtrudeerd lijnzaad aan op maïs gebaseerde rantsoenen en het toevoegen van koolzaadvet. De laatste twee maatregelen zijn vanwege de hoge energiedichtheid van de toevoegingen na 200 lactatiedagen niet aanbevolen. De laatste maatregel is toevoegen van een procent nitraat aan de drogestof ten koste van voereiwit. Het product van Cargill met de naam Silvair is een kalknitraat.

De eerste melkveehouders die dat zijn gaan doen mogen tien procent reductie noteren. Sinds november 2021 is nitraat een bestanddeel van het krachtvoer van melkveehouders Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete. Ze melken 60 koeien in het Vlaamse Watou, tegen de Franse grens. Nitraat bindt waterstof (H2) dat ontstaat door de vorming van zuren en aminozuren in de pens en vervolgens met CO2 reageert tot methaan dat wordt uitgeboerd. Door de nitraattoevoeging wordt waterstof omgezet in ammoniak dat verder verwaard kan worden door de koe. Vandenbussche spaart met de toevoeging voerureum en krijt uit, dat scheelde hem 16 cent per koe per dag, maar de kosten voor het voeren van nitraat komen op 26 cent per koe per dag.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?