Kennispartnerbericht van Speerstra

Voersaldo verhogen met pensbestendig vet!

Een record hoge melkprijs en een dalende prijs voor bestendige vetten zorgen samen voor het hoogste saldo in jaren voor pensbestendige vetten. Een betere energievoorziening voor de koe samen met een beter voersaldo geven een plus op uw melkveebedrijf!

Er zijn verschillende soorten pensbestendige vetten maar welke is nou het beste voor de koe? De grootste verschillen tussen pensbestendige vetzuren ontstaan tijdens het productieproces maar ook de bron van het vet kan een verschil maken. In zijn algemeen kan men een opdeling maken tussen gefractioneerd vet (vetzuren worden op smeltpunt van elkaar gescheiden), Gehydrogeneerd vet (onverzadigde vetzuren worden door middel van een chemisch proces verzadigd gemaakt) en calciumzepen (de onverzadigde vetzuren worden gebonden aan calciumhydroxide, waardoor het een zeep wordt).

De verschillende productiemethodes en bronnen hebben invloed op de samenstelling van de verschillende vetzuren waar het pensbestendige vet uit bestaat. Dit zijn voornamelijk C16:0, C18:0, C18:1, C18:2 & C18:3. Des te hoger het cijfer achter de dubbele punt, des te slechter pensbestendig deze vetzuren zijn. Deze vetzuren zullen in de pens voor een groot deel gebiohydrogeneerd worden naar C18:0. Echter kunnen deze vetzuren afhankelijk van het productieproces (ingekapseld of verzeept) de darmen wel bereiken.

Maar wat kan een koe met deze vetzuren? Deze vetzuren passeren de pens en komen in de darmen terecht waar een koe deze kan omzetten in melkvet, lichaamsgewicht of productie. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat C16:0 het meeste effect heeft op de melkvet en de melkproductie van de koe. C18:1 heeft als voordeel ook effect te hebben op lichaamsgewicht en stimuleert de vertering van andere vetzuren in de darm. C18:0 vetzuren verlagen juist de voeropname en reduceren de vertering van andere vetzuren. Het is daarom ook belangrijk om goed op te letten welk type pensbestendig vet ingezet wordt.

Bergafat F-100 is een gefractioneerd vet, dat naast een hoog gehalte aan palmitinezuur (C16:0) een aandeel oliezuur (C18:1) bevat. Uit onderzoek (Prom et al, 2018) blijkt, dat deze hogere hoeveelheid C18:1 ervoor zorgt, dat de benutting van de overige vetzuren verbetert. Ook verhoogt Bergafat F-100 in het begin van de lactatie de droge stofopname en zorgt het voor minder verlies aan lichaamsgewicht. Dit werkt positief op de melkproductie en vruchtbaarheid. Wanneer inzetten?

  • Als u de melkproductie en het melkvetgehalte wilt verhogen.
  • Bij een energietekort in het rantsoen.
  • Persistentie oudmelkte koeien

Verhogen voersaldo met pensbestendig vet

Met de huidige melkprijs is het voeren van vet rendabel. Bij een gift van 250 gram / koe / dag en een uitkomst* van 0,2 vetgehalte (%) stijging en 0,5 kg melkproductie extra. Komt dit neer op een jaarlijkse winst variërend per melkfabriek (€35,76 – €97,62) winst per koe per jaar.

*Deze uitkomsten zijn per rantsoen verschillend.

Bent u benieuwd of BergaFat in uw rantsoen past?  Neem dan contact op met Speerstra Feed Ingredients.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?