Melken

Vijf tips tijdens en rond het melken

De melkstandvloer al afspuiten als nog niet alle koeien die hebben verlaten. Fluiten om de koeien aan te sporen om vaart te maken. Het zijn ingeslopen routines.

Vijf tips om het anders te doen.

Elite geeft vijf tips die ervoor zorgen dat het melken voor koe en melker makkelijker gaan:

  • Door hard geluid schrikken koeien snel. Hoge frequenties nemen ze tot vijftien maal luider waar. Denk aan het zoemen van een ventilator of een koeiendrijver die fluit. Daarom is het beter om tijdens het melken niet te fluiten of met metaal op metaal te slaan.
  • Als de koeien de melkstal verlaten, spuiten veel melkveehouders de melkstellen en melkstands schoon met water voor de volgende groep binnenkomt. Dat is sterk af te raden. Er kan een cocktail van melkresten, mest en water op de spenen komen waarvan de slotgaten nog geopend zijn.
  • Tussen melken en het nemen van een CMT of melkmonster moet zes uur tijd zitten. Bij automatisch melken moet je hierop letten. Direct na het melken komen er verhoudingsgewijs meer afweercellen uit de bloedsomloop in de melk en is het celgetal hoger.
  • Na twee uur moeten melkershandschoenen gewisseld worden, omdat vuil en bacteriën zich eraanhechten, ook als je koud reinigt. Melkershandschoenen verlagen het risico op uierinfecties met 75 procent. De handschoenen met alcohol desinfecteren verlaagt de bacteriedruk met 98 procent.
  • De drachtige vaarzen en de droogstaande koeien eenmaal per week een ronde in de draaimelkstal laten maken, zorgt er niet alleen voor dat ze deze routine niet meer hoeven aan te leren na het afkalven. Het maakt ook een wekelijkse controle van de uiers mogelijk. Bovendien kunnen ze dan ook door het klauwbad.
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?