Fokkerij

Canada: fokwaarde voor methaan

In Canada bestaat sinds kort een fokwaarde voor methaanuitstoot. Volgens professor Christine Baes, universiteit Guelph (CA), zijn er duidelijke verschillen in methaanuitstoot van dochters van verschillende stieren waardoor met doelmatig kruisen een merkbare emissieverlaging bereikt zou kunnen worden.

Dit zijn de resultaten van internationale methaanemissie-meetdata bij meer dan 17.400 koeien. Doordat de methaanemissies wereldwijd vergelijkbaar zijn, is er een grote dataset. De uitdagingen voor deze fokwaarde zijn de standaardisering van het geno- en fenotype en dat de methaanemissiewaarde in de loop van de lactatie verandert. In Nederland doen CRV en Frieslandcampina gezamenlijk onderzoek naar een fokwaarde voor methaanemissie.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?