Fokkerij

­Door genoomtesten minder antibiotica

Door onderzoek van het genoom van jonge klaveren, kunnen zeer goede voorspellingen worden gegaan met betrekking tot de uiergezondheid.

Uit een studie waarin meer dan 4.000 lactaties werden geanalyseerd, is gebleken dat met genoomonderzoek zeer goede voorspellingen over de toekomstige uiergezondheid kunnen worden gedaan. Alle dieren in de studie werden op basis van genomische fokwaarde in groepen verdeeld. Koeien met een genomische fokwaarde die in vergelijking tot het populatiegemiddelde boven 100 lag, werden door het volgende gekenmerkt ten opzichte van de populatie:

  • Minder mastitis: 19 versus 27 procent
  • Minder dagen onder behandeling: 0,5 versus 0,9 dagen
  • Minder dagen waarop de melk moest worden gedumpt: 0,8 versus 1,1 dagen

De studieresultaten maken duidelijk dat testen van het genoom kan bijdragen aan het verminderen van het gebruik van antibiotica voor de veestapel, omdat op goede uiergezondheid kan worden geselecteerd.

Bron: professor: Volker Krömker, universiteit Kopenhagen  

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?