Management

Vlaamse melkveehouders produceerden fors meer

Vlaamse melkveehouders wisten vorig jaar snel in te spelen op de hoge melkprijzen en verhoogden de productie. Voor het eerst werd in Vlaanderen meer dan drie miljard kg geproduceerd.

In België steeg de melkprijs vorig jaar sneller dan in andere EU-landen. Dat heeft te maken met de specialisatie van de zuivelverwerkers aldaar. Die houden zich bezig met producten waarvan de prijzen snel reageren op de veranderende markt, waaronder boter, melkpoeder en mozzarella. De melkveehouders in Vlaanderen hebben door de hogere melkprijzen ingezet op productieverhoging en zijn erin geslaagd 4,5 procent meer te produceren. Voor het eerst is in Vlaanderen de grens van drie miljard kg melk gepasseerd. In Frankrijk en Duitsland werd minder melk geproduceerd in 2022, Nederland pluste met 0,9 procent.

Melkprijs en melkveebedrijven in Vlaanderen in 2022:

  • De melkprijs werd in Vlaanderen genoteerd op 54,8 euro per 100 kg gemiddeld in 2022. Het oude record stond op gemiddeld 39,40 euro. In 2021 werd 37,70 euro genoteerd.
  • Eind 2021 telde Vlaanderen 3.758 melkveehouders. 3,7 procent ervan stopte. Eind 2022 waren er nog 3.620.
  • Het gemiddelde melkveebedrijf in Vlaanderen molk 845.000 liter in 2022 tegen 779.000 in 2021.

Zuivelverwerkers in het rood

De verwachting is dat de krimp in het aantal melkveebedrijven doorzet door onzekerheden naar aanleiding van onder andere stikstofproblematiek. Dat de productiestijging doorzet wordt dan ook niet verwacht, eerder een daling met als gevolg een nieuwe balans in vraag en aanbod in de tweede helft van 2023. De Vlaamse melkveehouders hebben ondanks de enorme kostenstijgingen goede resultaten geboekt. De zuivelproducenten, vooral die van consumentenproducten, hebben de stijgende inkoop- en verwerkingskosten niet altijd kunnen doorberekenen. Door nieuwe spelers op de Vlaamse melkmarkt waren sommige verwerkers gedwongen een hogere melkprijs uit te betalen.

Bron: Vilt – Foto: icon0 com

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?