Management

VS: drie exportrecords op rij

Voor het derde jaar op rij exporteerde de Verenigde Staten een recordhoeveelheid zuivelproducten. 18 procent van de in de Staten geproduceerde melk ging het land uit in 2022.

De export van zuivel vanuit de VS groeide in vijf van de laatste zes jaar harder dan de nationale consumptie. Alleen in 2019 was er meer groei te bespeuren in de binnenlandse consumptie dan in de export. Dat is het jaar waarin exportheffingen voor China de lucht inschoten. Op hetzelfde moment kelderde de Chinese vraag naar wei vanwege Afrikaanse varkenspest onder de Chinese varkensstapel en de EU ging over op interventieverkopen van de melkpoedervoorraad. Buiten dit uitzonderlijke jaar dreef de internationale markt de vraag naar zuivel uit de VS alsmaar op.

Europa als concurrent

Eind 2022 steeg de Europese melkproductie als gevolg van gunstige weersomstandigheden en de hoge melkprijs. Door de hoge voedselprijzen daalde de vraag in Europa. Deze combinatie leidt voor de VS tot meer concurrentie van Europa op de wereldmarkt. Omdat de melkexport van de EU vooral daalde in de eerste elf maanden van 2022, is de verwachting dat de concurrentie in 2023 heviger zal zijn.

Wat doet China in 2023?

De internationale vraag blijft naar zuivel onzeker. De VS was dan wel succesvol op de wereldmarkt in 2022, al met al werd er vier procent minder zuivel verhandeld. De zuivelimport van China speelde hierin de belangrijkste rol. Het importeerde 21 procent minder doordat het eigen voorraden die in 2021 werden aangelegd aansprak, de eigen productie verhoogde en door de coronarestricties in het land. Deze zijn groot deels opgeheven, maar de eigen melkproductie groeit nog steeds en er is nog steeds een grote melkpoedervoorraad. Het is onzeker of China weer het importniveau van 2021 bereikt en tot die tijd zal Nieuw-Zeeland veel zuivelproducten op de wereldmarkt dumpen, omdat het 40 procent van de zuivel naar China exporteerde.

Jagen op koopjes

Buiten China hebben consumenten te maken met inflatie wat de groep huishoudens met lagere inkomens zal aanzetten om goedkopere alternatieven voor zuivel te kopen of op koopjes te jagen. Al met al is dus geen sterke groei van export te verwachten voor de Verenigde Staten en opnieuw een exportrecord breken vraagt dus om stevige inspanningen van de VS op de internationale markt.

Bron: Hoard’s Dairyman, William Loux

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?