Management

EU-lidstaten: strenge beschermingsstatus wolf blijft

Het Europese Parlement heeft een verzoek ingediend om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen vanwege de hoogte van populatiecijfers op dit moment. 12 Europese ministers wilden dit verzoek echter niet inwilligen.

In een brief aan de Litouwse Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, schrijven de milieuministers van 12 EU-lidstaten dat de strenge beschermingsstatus voor de wolf in de EU noodzakelijk blijft. In de argumentatie worden ze gesteund door onder andere de Conventie van Bern. Deze heeft eind november een verzoek in Zwitserland voor terugbrengen van de status van streng beschermd naar beschermd afgewezen. Het Beierse landbouwweekblad schrijft dat de internationale natuurbeschermingsunie (IUCN) de wolf volgens het Duitse landbouwministerie van haar rode lijst heeft gehaald waarmee de wolf niet langer bedreigd zou zijn. De Duitse en Beierse landbouwministers noemen bescherming van de wolf een zet tegen de voor de biodiversiteit zo belangrijke weidegang.

De bescherming van vee tegen de wolf zou in de huidige vorm, met veebeschermingsmaatregelen en compensatie bij schadegevallen, moeten blijven bestaan, zo vinden de 12 Europese milieuministers. Parlementslid Markus Feber benadrukt dat de richtlijn omtrent de bescherming van de wolf meer dan 30 jaar oud is. Toen werd de wolf daadwerkelijk met uitsterven bedreigd, maar nu is de situatie compleet veranderd.

Tekst: Ruth Annette Thiemann, Karla Lojewski en Wilbert Beerling – Bron: onder andere AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?