Kennispartnerbericht van TheTransitionCompany

Huisvesting van de droge koeien: waar moet ik op letten?

TheTransitionCompany

De droogstand is een periode waarin er voor de koe veel veranderingen plaatsvinden. Niet alleen komt de koe in een nieuwe, aparte groep terecht. Ook stopt de melkproductie en vinden er hormonale veranderingen plaats. Het merendeel van de problemen tijdens de lactatie ontstaan in de droogstand. Daarom is het een goede zaak dat de transitieperiode – de overgang van de ene naar de andere lactatie – steeds meer de aandacht krijgt die het verdient.

Voldoende ruimte

Tegelijkertijd is het in deze periode van groot belang dat de koe stressvrij de dag (en nacht) doorkomt. Een eigen vreetplek met voldoende beschikbaar voer én water is hier doorslaggevend. Het moeten ‘vechten’ om een vreetplek zorgt voor onnodig veel stress. Terwijl de impact van stress bij droge koeien het grootst is. Naast de beschikbaarheid van voldoende voer moet de vreetplek ook goed bereikbaar zijn. Ten slotte zijn droogstaande koeien breder en zwaarder dan lacterende koeien, waardoor ze meer ligruimte nodig hebben.

Overbezetting in de stal vermindert de drogestofopname. Dit is weergegeven in onderstaand figuur. In dit onderzoek is het effect van de bezetting van vreetplekken vergeleken met de drogestofopname. Er is een duidelijk verband tussen een hoge bezettingsdichtheid en een lage drogestofopname. Een verminderde voeropname tijdens de droogstand is direct gerelateerd aan (slepende) melkziekte en baarmoederontstekingen.

Figuur 1: droge koeien

Schoon drinkwater

Naast goed bereikbare vreet- en ligplekken moet er ook ruim voldoende schoon en fris water beschikbaar zijn. Voor melkkoeien is de norm 10 centimeter drinkbak per koe. Bij droge koeien is dat 15-20 centimeter per koe. De wateropname heeft direct invloed op de drogestofopname.

Tot slot is het belangrijk dat droge koeien vrij rond kunnen lopen. Loopgangen met doodlopende einden zijn niet wenselijk. Wanneer koeien vrij rond kunnen lopen geeft hen dit aanzienlijk minder stress. In het bijzonder bij koeien in een lagere rangorde. Daarbij zorgt dit per definitie voor een hogere drogestofopname en consistentere resultaten rondom afkalven.

Tips!

Hierbij geven onze specialisten wat extra tips voor het houden van droge koeien op stal.

  • Zorg elke dag voor vers, smakelijk en voldoende voer.
  • Bied de droge koeien ruim voldoende water aan. Houd hier 15-20 centimeter drinkbak per koe aan.
  • Indien mogelijk, zorg voor drinkwater op twee locaties binnen de groep. Dit geeft de koeien in een lagere rangorde meer gelegenheid tot drinkwater.
  • Voorkom overbezetting en zorg voor voldoende bewegingsvrijheid.
  • Houd de ligboxen goed gevuld.

Lees meer op https://thetransitioncompany.eu/nl

The Transition Company
Over TheTransitionCompany
Met een voorsprong de lactatie in, meer energie voor verse koeien en het verhogen van waarde van ruwvoer. Dit is waar wij ons dagelijks mee bezighouden.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?