Management

Spaanse zuivelondernemingen willen van prijsafspraak af

De Spaanse zuivelondernemingen willen van het verbod op een niet kostendekkende melkprijs af. Het verbond van zuivelverwerkers (Fenil) is daarvoor naar de hoogste rechter gestapt.

De Spaanse zuivel wil een overeenkomst uit 2020 ongedaan maken waarin een verbod op een niet kostendekkende melkprijs is afgesproken. De reden: het verbod is niet in overeenstemming met de gezamenlijke marktverordening voor de zuivel. Deze voorziet namelijk in vrije verhandelbaarheid van melk alsook van contractuele elementen. Bovendien zou het verbod in tijden van overproductie kunnen leiden tot afzetproblemen.

De Spaanse melkveehouders zijn verontwaardigd over het voornemen van de zuivelbranche en verwijzen ernaar dat melkproducenten al lange tijd leiden onder een rendementscrisis als gevolg van de melkprijs. Dat leidde in de laatste jaren tot duizenden melkveebedrijven die de deuren sloten. Bovendien zouden de zuivelondernemingen zich niet altijd aan het verbod gehouden hebben. Onlangs protesteerden melkveehouders tegen de melkprijs van zuivelonderneming Lactalis Puleva van 51 cent per kg. Volgens de Spaande belangenbehartiger van de melkveehouders is een prijs van 58 cent nodig om de kosten te dekken.

Het verbod op een niet kostendekkende melkprijs is in 2020 ingevoerd na een verandering van de levensmiddelenwet die geldt voor elke schakel in de productieketen.

Tekst: Silvia Lehnert

Bron: Age

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?