Magazine | Management

Eén ding tegelijk

De grootste zwakten en bedreigingen eerst aanpakken is belangrijk als je als melkveebedrijf toekomstbestendig wil zijn. Het begint met kijken naar de belangrijkste bedreigingen en zwakten. Op bedreigingen heb je doorgaans weinig grip, daaraan kun je je enkel aanpassen. Zwakten komen van binnen. Dat ze ontstaan zijn kun je niet meer ongedaan maken, maar als bedrijf kun je erop inspelen. De grootste pijn verdient de eerste aandacht.

Voor deze uitgave van Elite waren we op bezoek bij twee Nederlandse melkveehouders. Melkvee-bedrijf Massink in Steenderen laat een schoolvoorbeeld zien van aanpakken van de juiste pijn. Na jarenlang een normaal celgetal, schoot dat zo’n twee jaar terug in de hoogte, ondanks ruim voldoende aandacht voor aspecten als melk- en stalhygiëne en droogstand. Ik kan me voorstellen dat je dan de moed in de schoenen zakt, maar dat is natuurlijk nooit een serieuze optie. Hans Massink en zijn team kampten met een nieuw probleem dat leek te worden veroorzaakt door Streptokokken aureus en dat moest worden opgelost. Ze zijn gaan zoeken en proberen. Ondanks dat Massink zichzelf open, maar terughoudend noemt als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, is hij uiteindelijk uitgekomen bij differentiatie van het celgetal. Daarnaast is het bestaande pakket aan uiergezond-heidsmaatregelen verder verbeterd en uitgebreid. Naast nieuwe kennis en inzichten en naar verwachting dit jaar een lager antibioticagebruik, heeft de nieuwe strategie, waarover u leest vanaf pagina 6, ook nieuwe doelen opgeleverd. Massink gaat voor vaarzen die hun lage celgetal lang vasthouden en het vergaand uitroeien van S. aureus binnen zijn veestapel. Die doelen liggen nu binnen bereik en de eerste resultaten schemeren door. In ieder geval is het tankmelkcelgetal weer tot het oude niveau gedaald. Dat komt mede doordat Massink nu, zoals hij zelf zegt, bovenop de uiergezondheid zit. Met andere woorden: als je niet doet wat gedaan moet worden, kun je evengoed niets doen. Dat is de kunst, een doel stellen, kijken hoe je het bereiken kunt en zorgen dat je het bereikt door er de volle aandacht voor te hebben. Belangrijk daarbij is één ding tegelijk doen en niet met het volgende beginnen voor het ene af is. Bovendien, alleen als je één stap tegelijk zet, kun je het resultaat goed beoordelen. De Friese melkveehouder Joram Hofman is ook typisch iemand die naar doelen toewerkt. Hij wilde zijn robotkoeien weiden en zocht een methode om de koeien niet te laat en niet te vroeg binnen te halen. Op pagina 38 van Elite 2023 – 3 leest u hoe hij dat nu doet. En ja, dat vroeg tijd, inspanningen en creativiteit. En nu heeft hij tijd om het volgende doel te realiseren.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?