Magazine | Management | Premium

#probleemoplosser – Jakob Pustjens

Nadat hij in 2011 een stal met 400 plaatsen bouwde, besloot Jakob Pustjens in 2015 het melkveebedrijf in de verkoop te zetten. Toen het fosfaatrechtenstelsel in 2018 van kracht werd, was Pustjens gegroeid tot 200 melkkoeien en staakte hij het melken.

Leeftijd 43 jaar
Bedrijf 120 Jerseys
Plaats Nederweert

Hij zou voor 120 koeien fosfaatrechten toegewezen krijgen en dus flink moeten investeren om de stal vol te zetten. De zoveelste grote uitgave die niet bijdraagt aan het welzijn van de dieren en het verdienvermogen van het bedrijf. “Als we waren doorgegaan met investeren, was er geen weg terug geweest. Op dat punt, dat je klem zit, wilde ik niet komen.” Met verder intensiveren zou hij de maatschappij en overheid tegenwerken, dat is ook niet wat hij wilde. “Stoppen met melken bood me de kans om met andere ogen te kijken. Een collega-adviseur wees me erop dat m’n dochter de volgende eeuwwisseling meemaakt. Dat zette me aan het denken. Ik moet het straks op de beste manier overdragen.” Zo besloot Pustjens het roer om te gooien: regeneratief melk produceren, van gras naar melk in weinig stappen en met lage kosten.

In 2020 werd de verkoop van het melkveebedrijf in Nederweert rondgemaakt. De transactie volgt pas later, dus voorlopig woont en melkt Pustjens er nog. Inderdaad, melkt. In juni 2022 arriveerden 120 Deense Jersey-jaarlingen die op dit moment afkalven. Pustjens gaat weidegebaseerd melken. Eerst in Nederweert, om het systeem te leren, tot hij een nieuwe plek in de regio vindt waar hij de melkveehouderij in de natuur kan integreren. “Vorig jaar heb ik mijn vee en mezelf zoveel mogelijk opgeleid voor dit melkveehouderijsysteem.” De beste les is om het te gaan doen, meent Pustjens. De kennis wil hij gaan verwaarden. “Ik waardeer de rust op de boerderij enorm, maar ben ook een netwerker die probeer te verbinden.” Een dubbele functie dus, de ene staat in dienst van de ander en vice versa.

Elite wil graag weten welk probleem jij op welke manier oplost. Ga naar www.vakbladelite.nl/probleemoplosser

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?