Premium | Veevoer

Watertanks schoon houden

In lichtdoorlatende watertanks die worden gebruikt voor de opslag van water dat aan het rantsoen wordt toegevoegd, zoals IBC’s, groeien in de zomer algen. Tips om de containers te reinigen en schoon te houden.

IBC’s of vergelijkbare tanks zijn praktische oplossingen om snel water aan de componenten in de voermengwagen toe te voegen. Maar de lichtdoorlatende tanks hebben een nadeel. In de zomer kunnen er biofilms en algen in ontstaan. Dat verhoogt het kiemgetal van het water en is een kritisch punt in de samenstelling van een hygiënisch rantsoen.

Reinigen van watertanks

Reiniging en desinfectie: tanks waarin al algen (groen) of biofilms (bruinachtig) zichtbaar zijn, moeten in elk geval met een hogedrukreiniger worden gereinigd en worden gedesinfecteerd met een middel dat is toegelaten voor drinkwatersystemen, bijvoorbeeld op basis van waterstofperoxide en perazijnzuur.

Preventieve maatregelen

Je kunt de vorming van algen of biofillms in watertanks voorkomen. Als je voederzuren gebruikt om broei in het gemengde rantsoen te voorkomen, dan kun je dit toevoegen aan het water als je de jerrycans of containers met zuur naast de watertank zet en deze van een doseerpomp voorziet die middels een slang in de watertank doseert. Nu is er bijzonder veel aandacht nodig voor het correct houden van de zuurconcentratie in het water, respectievelijk het rantsoen. Als de hoeveelheid rantsoen of de hoeveelheid water vergroot of verkleint wordt, ontstaat anders over- of onderdosering.

Ook bestaan er IBC’s van zwart kunststof met UV-bescherming voor het opslaan van drinkwater. Deze containers laten geen licht door en zo vormen zich geen algen.

Ideaal is als de watervoorraden onder dak staan. Dan zijn ze in de zomer beschermt tegen direct zonlicht en in de winter tegen bevriezen.

Belangrijk: gebruik voor het rantsoen water van drinkwaterkwaliteit en houd bij gebruik van reinigings- of desinfectiemiddelen en voederzuren de aanbevelingen van de leverancier aan.

Tekst: Katrin Schiewer – Foto: Katrin Hilbk-Kortenbruck

Bron: Jan-Hendrik Puckhaber, adviseur en melkveehouder

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?