Gezondheid

Belang van pH drinkwater

Een melkkoe drinkt tussen 132 en 170 liter water per dag. De ideale pH van drinkwater voor melkkoeien ligt tussen 6,5 en 8,5. Binnen deze waarden is het water niet te zuur en niet te basisch.

Uit 61 watermonsters van diep en ondiep grondwater, tot 2010 genomen in België door Kenniscentrum Water voor Land- en Tuinbouw, bleek de pH te variëren tussen 6,1 en 9,0. De pH van drinkwater regelmatig testen is aanbevolen. Vooral bij grondwater van grotere diepte bleek de pH vaak aan de hoge kant voor melkkoeien.

Risico’s van hoge drinkwater-pH

Drinkt een koe zeer zuur water, met een pH van minder dan 5,5, dan vergroot dat het risico op acidose en verminderde voeropname. Als water zeer basisch is, met een pH boven 9,0, dan kan dat stofwisselingsstoringen en diarree veroorzaken, de voer- en wateropname verlagen en de voerefficiëntie verlagen.

Risico’s van lage drinkwater-pH

Een lage water-pH kan ook de waterleidingen aantasten. De pH heeft ook invloed op de oplosbaarheid van bepaalde stoffen, zo ook op stoffen waarvan je liever hebt dat ze niet oplossen. Zware metalen bijvoorbeeld, zoals aluminium. Als de pH laag is, kunnen veel zouten oplossen in water. Als de pH hoog is wordt ammonium in grotere mate omgezet in ammoniak.

Bronnen:  Ruminants Everyday, Inagro

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?