Management

Niet eenduidig beeld melkproductie 2023 EU-lidstaten

In Nederland en Duitsland werd dit jaar tot nu toe duidelijk meer melk geproduceerd dan in 2022. Kijken we naar andere lidstaten, dan wordt duidelijk dat dit beeld niet eenduidig is.

In het eerste halfjaar van 2023 leverde de melkveehouders in de 27 EU-lidstaten 0,8 procent meer melk dan in de eerste zes maanden van 2022. In de volgende landen was in deze periode een duidelijke productietoename te zien:

  • Nederland: plus 3,1 procent
  • Duitsland: plus 2,6 procent
  • Polen: plus 1,3 procent

Ook in Denemarken, België, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Portugal, Roemenië, Letland, Estland, Bulgarije en Cyprus was er sprake van een productietoename voor melk.

Van een afname van de hoeveelheid geproduceerde melk was sprake in de volgende lidstaten:

  • Frankrijk: min 2,2 procent
  • Italië: minus 1,2 procent
  • Ierland: minus 0,9 procent

Ook in Spanje, Finland, Hongarije, Litouwen, Slowakije, Griekenland, Slovenië, Kroatië en Malta was er sprake van een lagere melkproductie.

Gezien ongeveer de heft van de melk die in Europa geproduceerd wordt uit Duitsland (22 procent), Frankrijk (16 procent) en Nederland (10 procent) komt, heeft de procentuele verandering een sterker effect op de hoeveelheid melk dan andere landen zouden hebben.

Gevolgen voor de markt

Op dit moment is er meer aanbod van melk dan dat er vraag naar is. Vooral in landen met een sterk gestegen productie, is dat geen goed vooruitzicht voor de melkprijs.

Volgt melkplas de melkprijs?

Ofschoon er nu een kopersmarkt bestaat wat voor de melkveehouders ongunstig is, zijn er al de eerste tekenen van een kerend tij waarin het melkaanbod de neerwaartse trend van de melkprijs volgt.

Hoewel de goede prijzen voor melk de laatste tijd de krimp van de sector in veel landen iets heeft geremd, is de krimp er niet uit. Deze is op z’n hoogst uitgesteld. Op lange termijn moet worden gerekend met een kleinere melkplas door stoppende bedrijven. Technische productieverhoging zal de weggevallen melk slechts deels compenseren.

Volgens zuivelmarktanalisten kan de melkprijs vanaf de herfst al weer stijgen. Op korte termijn zal er echter geen sprake zijn van prijsstijgingen.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?