Management

Global Dairy Trade: meeste prijzen gedaald

Tijdens de laatste veiling van Global Dairy Trade werd in totaal 33.580 ton zuivel verkocht. Per ton product werd gemiddeld 2.630 euro betaald, 7,4 procent minder dan bij de veiling twee weken eerder.

Voor cheddar werd op 15 augustus 5,8 procent meer betaald dan op 1 augustus. De prijzen die werden betaald voor boter, watervrij melkvet en mager melkpoeder waren echter 3,0 tot 5,3 procent lager. Voor vol melkpoeder werd met 2.331 euro per ton 10,9 procent minder betaald. Lactose en boterpoeder werden niet aangeboden op de laatste veiling.

GDT-prijsindex over tien jaar

Het Nieuw-Zeelandse zuivelplatform Global Dairy Trade publiceert een tienjarenoverzicht in de vorm van een index. De algehele prijsindex staat op dit moment op 850. In maart 2022 was dit 1.593. De index opent in 2013 op 1.422. Deze lange termijn index geeft in een oogopslag de prijsverandering van alle verhandelde zuivelgoederen weer, gecorrigeerd voor de verhandelde hoeveelheid.  In augustus 2015 bereikte de index het laagste punt sinds 2013: 514.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?