Management

Arla: nieuwe duurzaamheidtoeslag

Zuivelonderneming Arla Foods betaalt haar leveranciers vanaf deze maand voor het eerst een nieuwe duurzaamheidtoeslag uit. Deze bedraagt voor de komende drie maanden gemiddeld 1,44 eurocent per kg melk.

Arla verstuurde onlangs een persbericht waaruit opgemaakt kan worden dat het concern de nieuwe duurzaamheidtoeslag baseert op een puntensysteem waarin gescoord kan worden met bepaalde maatregelen voor bescherming van milieu en klimaat. Elk kwartaal wordt het leveranciersindividuele toeslagbedrag eventueel aangepast.

De toeslag komt bovenop de toeslag van een cent per kg melk voor de deelname aan Arla Klimaatcheck. Op hetzelfde moment verlaagt Arla overigens wel de basismelkprijs. Van de 80 haalbare punten, zou de gemiddelde Arla-leverancier er nu 48 halen. De punten kunnen in 19 categorieën behaald worden waaronder efficiënter produceren en benutten van voer, minder gebruik van meststoffen, geoptimaliseerde opslag van mest, minder verbruik van energie en een groter aandeel groene stroom.

Afhankelijk van het totaal aantal behaalde punten reserveert Arla voor de nieuwe duurzaamheidtoeslag tot 500 miljoen euro per jaar. Volgens data van Arla zouden de melkleveranciers, verdeeld over zeven Europese landen, in het afgelopen jaar al meer dan twee procent minder CO2 hebben geëmitteerd.

Tekst: Corinna Stracke

Bron en foto: Arla

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?