Management

Verenigde Staten: aantal melkkoeien stabiel, minder vlees- en jongvee

In de Verenigde Staten bleef het aantal melkkoeien tot 1 juli dit jaar relatief stabiel. Het aantal vaarzen, kalveren en ossen kromp echter. Nog veel harder kromp het aantal stuks vleesvee in de staten. De oorzaak daarvan is schaarste aan ruwvoer door droogte in combinatie met zeer duur mengvoer.

Als de krimp van de vleesveestapel in de VS zo doorzet, dan stevent het land af op de laagste rundvleesproductie sinds tien jaar. Op steekproefdag 1 juli 2023 waren er volgens het Amerikaanse ministerie 95,5 miljoen stuks vleesrunderen in het land. Dat waren er 2,7 miljoen minder dan een jaar eerder, een afname van 2,7 procent. In vier jaar is de vleesveestapel met zo’n zeven miljoen stuks gekrompen. In 2014 telde de VS slechts 95 miljoen stuks, een dieptepunt waar het op dit moment niet ver vanaf zit.

In een prognose van midden juli gaat het USDA ervan uit, dat de rundvleesproductie in de VS dit jaar met vier procent daalt. De krimp van 2024 laat een nog duidelijker effect zien; er wordt gerekend met negen procent minder productie wat neerkomt op 1,1 miljoen ton rundvlees minder. Omdat de consumentenprijs voor rundvlees nu al duidelijk gestegen is, rekenen analisten ook met een verder dalende rundvleesconsumptie.

Tekst: Silvia Lehnert

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?