Management | Premium

#probleemoplosser: Joram Hofman

Joram Hofman weidt zijn koeien volgens de eisen voor de weidepremie, dus 720 uur verdeeld over 120 dagen. Hij past standweiden toe met zes percelen die allemaal een keer per seizoen gemaaid worden.

  • Joram Hofman
  • Leeftijd 38 jaar
  • Bedrijf 90 melkkoeien
  • Plaats Lutkewierum

Met 90 melkkoeien heeft hij overcapaciteit op zijn twee melkrobots. ’s Morgens rond 7.15 uur gaat de staldeur open en kunnen de koeien eruit. In de loop van de ochtend gaan ze weer naar binnen en in de namiddag er nog eens een paar uur uit. “Dat weiden in twee tijdsblokken is het enige wat we hebben veranderd qua weidegang sinds we met robots melken”.

Om te beslissen of hij de koeien die niet zelf naar binnen komen moet ophalen, heeft Hofman een eigen attentielijst ingesteld in Lely Horizon. Elke Horizon-gebruiker kan dat doen, maar je moet er even voor gaan zitten. Hofman gebruikt een simpele parameter: de verwachte productie bij de eerstvolgende melking van alle melkkoeien opgeteld. Dit kengetal geeft hem een indicatie voor de nodige robotcapaciteit in de komende uren. “Komt het totaal boven 500 liter, dan moet ik de koeien gaan ophalen om een wachtrij bij de robots te voorkomen”, legt Hofman uit. “Zeker als ze in een verse wei lopen is dat nogal eens het geval.” Is het minder dan 500 liter, dan mogen de koeien zelf naar binnen komen. Dezelfde parameter helpt hem ook bij robotstoringen. Sinds 1 januari heeft Hofman geen servicecontract meer. “Als ik ‘s avonds of op zondag een storing heb, beslis ik aan de hand van de melk in de uiers of één robot in storing kan blijven tot de volgende ochtend en de storingsmonteur voor het basisuurtarief kan worden ingeroepen in plaats van tegen nacht- of weekendtarief.

Nog iets wat Hofman zelf ingesteld heeft: zijn Horizon is grootdeels in het Fries. “Ik heb wel alles zelf moeten vertalen en invoeren”, vertelt hij.

Elite wil graag weten welk probleem jij op welke manier oplost. Ga naar www.vakbladelite.nl/probleemoplosser

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?