Management

Rundvee blijft buiten EU-richtlijn industriële emissies

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om veehouderijen onder de RIE-richtlijn te laten vallen. Deze richtlijn reguleert industriële activiteiten die verontreiniging veroorzaken. Het Europese Parlement stemde echter niet volledig met het voorstel in.

De Europese Commissie stelde voor bedrijven met meer dan 150 grootvee-eenheden aan te merken voor de richtlijn industriële emissies (2010/75/EU). Dat zou vragen om grote uitdagingen en investeringen op het gebied van emissievermindering die vaak een averechts effect op dierwelzijn zouden hebben. Het Parlement stemde echte niet in, maar wel in zoverre dat mestvarkensbedrijven met meer dan 2.000 plaatsen of met 750 of meer zeugenplaatsen eronder vallen. Dat geldt ook voor pluimveebedrijven met meer dan 40.000 dierplaatsen of meer dan 750 grootvee-eenheden. De Ministerraad had voorgesteld rundveehouderijen met 350 of meer grootvee-eenheden ook onder de richtlijn te laten vallen. De landbouwcommissie van het Europese Parlement sprak zich daar al eerder tegen uit alsook tegen aanscherping van de omvang van varkens- en pluimveebedrijven die onder de richtlijn vallen. Eén van de argumenten was dat familiebedrijven niet bij de grote industriële bedrijven geschaard dienen te worden.

Tekst: Silvia Lehnert en Wilbert Beerling

Bron: Europese Parlement, Europese Raad

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?