Gezondheid | Management

‘Kalveren minstens één dag bij de koe”

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) meldt in een nieuw advies dat het beter is kalveren niet af te zonderen in individuele hokken en ze na de geboorte tenminste één dag bij de moeder te laten.

Het advies van de EFSA komt voort uit een vraag van de Europese Unie. De EU herziet namelijk de wetgeving rond dierenwelzijn en vroeg om een advies rond het welzijn van kalveren. De EFSA meldt dat de kalveren die een beperkt contact hebben met hun moeder, vaak last hebben van stress en moeite hebben met zogen.

Om het welzijn van de koe en het kalf te beschermen, moeten de jonge dieren minstens één dag bij de moeder blijven, en liever nog langer, zo luidt het het advies. Ook raadt de autoriteit af om de kalveren apart op te sluiten in hokken, maar ze in groepen van twee tot zeven op te delen. De kalveren hebben volgens het advies ook een ruimte nodig waarin ze kunnen rusten en spelen en voldoende ligruimte hebben van ongeveer 20 vierkante meter per kalf. Ook moeten de dieren twee weken na hun geboorte geleidelijk aan meer vezels binnenkrijgen via voeding zoals hooi.

Bron: VILT

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?