Gezondheid | Nieuws

Eerste infectie met EHD in Europa

In november vorig jaar werd een eerste uitbraak van Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) aangetoond binnen Europa bij een aantal runderen op verschillende Italiaanse rundveebedrijven op het eiland Sardinië en later op Sicilië. In november en december volgden meldingen van geïnfecteerd vee in Spanje.

Het virus was al aangetoond bij wilde (voornamelijk herten) en gedomesticeerde herkauwers in Noord-Afrika, Noord-Amerika, Australië en Azië, maar nog niet eerder op het Europese continent. EHD wordt veroorzaakt door een orbivirus (RNA-virus), verwant aan het blauwtongvirus, en wordt net als blauwtong overgedragen door stekende insecten van het geslacht Culicoides (knutten). Mogelijk is EHD door vectoren vanuit het noordwestelijke deel van Afrika overgebracht naar de Zuid-Europese gebieden.

EHD is vooral een ernstige aandoening bij herten, runderen en schapen worden incidenteel ziek. Het is geen zoönose. EHD behoort tot de categorie ‘dierziekte D en E’, waarvoor maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat deze zich verspreiden en waarvoor bewaking nodig is binnen de EU. Op dit moment is er geen vaccin tegen EHD voor rundvee verkrijgbaar.

Bron: GD

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
GezondheidNieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?