Magazine | Management | Premium

#probleemoplosser – Bernd Lohmann

Op 15 januari haalde de RMO voor het laatst biologische melk op bij Bernd Lohmann. Zeven jaar hield Lohmann zijn koeien biologisch. “Van de ideologie van biologische melkproductie ben ik overtuigd, maar met de hoge krachtvoerkosten en de melkprijzen van de laatste 12 maanden kon ik niet meer rendabel produceren. De gekozen richting was goed, maar financieel niet haalbaar.”

Bedrijf: 100 melkkoeien
Plaats: Hückeswagen, bij Wuppertal (D)

Het bedrijf van Lohmann was ideaal voor biologische productie. “De tien voorgaande jaren had ik geëxtensiveerd. Er veranderde voor mij dus weinig met de omschakeling naar biologisch. De grootste veranderingen waren ander krachtvoer en het medicijngebruik. Toen ik omschakelde beurde ik 20 cent meer voor een kg biologische melk. Toen ik terugschakelde, was het verschil nog zes cent.” Voor biologisch krachtvoer moest hij eind vorig jaar 75 euro per 100 kg betalen. Nu heeft hij een contract voor onder de 40 euro  voor gangbare brok. De omschakeling naar biologisch, zeven jaar geleden, heeft wel veel gebracht. “Vooral de stofwisseling van de koeien werd stabieler, de koeien werden niet meer zo vet”. Aldus Lohmann. Het eenvoudige rantsoen met grasklaver en een balansvoer stond hem aan. In de robot werd brok gevoerd en zo kwam de dagelijkse gemiddelde melkproductie op 27 liter. Extra werk kwam vooral door de klauwverzorging. “Een effectief biologisch werkzaam Mortellaro-middel voor in het klauwbad heb ik nooit gevonden.” Waar Lohmann tevens problemen ondervond was bij het tijdig inseminatieklaar krijgen van de pinken. Vanwege de matige lichamelijke ontwikkeling, werden ze pas laat geïnsemineerd. “Ook de telkens terugkerende droogte heeft ons doen terugschakelen”, vervolgt Lohmann. In droge jaren moest hij zijn veestapel wel eens verkleinen, omdat biologisch ruwvoer moeizaam verkrijgbaar was en altijd tegen een te hoge prijs. Elite wil graag weten welk probleem jij op welke manier oplost. Ga naar  www.vakbladelite.nl/probleemoplosser

Foto: Wiebke Simon

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?