Management

Pensbacterie kan petfles afbreken

Een onderzoeksteam van universiteit Wenen heeft onlangs een bacterie gevonden in de koeienpens die in staat is in zeer korte tijd het plastic polyethyleentereftalaat, afgekort PET, af te breken.

De pensbacterie heeft ongeveer 40 dagen nodig voor het volledig afbreken van 60 milligram PET. In de natuur duurt het volledig afbreken van een  petfles 450 jaar.

Naast de bekende petfles, worden ook veel andere voedselverpakkingen van PET gemaakt. Naar methoden voor een snelle biologische degradatie van PET is meer onderzoek gedaan. In 2016 vonden wetenschappers een bacteriesoort, Ideonella sakaiensis, die PET volledig af kan breken om het vervolgens als koolstofbron te gebruiken. In 2020 werd een gemodificeerd enzym ontdekt dat PET snel en efficiënt kan afbreken. In 2022 is ontdekt dat ook speeksel van de wasmot (Galleria mellonella) PET kan afbreken.

Bronnen: Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyethyleentereftalaat)

Foto: Mali Maeder via Pexels

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?