Management

De acht grootste kaasexporteurs

Tot 2013 was Duitsland het land dat het meeste kaas verscheepte naar het buitenland. Die plaats heeft het land moeten vergeven. Hieronder een lijst met de top acht kaasexporteurs.

 1. Frankrijk: Frankrijk is zeer bekend als kaasproducent en- exporteur van een breed gamma aan kazen zoals Camembert, Roquefort en brie.
 2. Nederland: Nederland is een grote kaasexporteur, vooral van Gouda en Edam.
 3. Duitsland: Duitsland exporteert een grote variëteit aan kazen, waaronder Emmentaler en Limburger
 4. Italië: Italië staat bekend om kazen als Mozzarella en Parmezaan, producten die belangrijk zijn voor de export.
 5. Verenigde Staten: de Verenigde Staten ontwikkelen zich snel als kaasexporteur. Belangrijke exportproducten zijn naast cheddar ook mozzarella en bewerkte kaas.
 6. Nieuw Zeeland: Nieuw Zeeland exporteert eenvoudigweg veel zuivel, waaronder kaas.
 7. Denemarken: Denemarken exporteert veel kaas, in het bijzonder de Deense blauwe kaas Danablu en ook Havarti.
 8. Zwitserland: Zwitserland is zeer bekend als het gaat om kaas. Emmentaler en Gruyère worden naar meerdere andere landen geëxporteerd.

Welke landen consumeren het meeste kaas? Een top negen.

 1. Frankrijk is niet alleen de grootste exporteur, maar ook de grootste consument. De per capita kaasconsumptie behoort er tot één van de hoogste ter wereld. De Franse keuken maakt gebruik van meerdere soorten kaas.
 2. Griekenland: vooral feta is belangrijk in de Griekse keuken en draagt voor een groot deel bij aan de hoge kaasconsumptie van de Grieken.
 3. De Denen produceren en eten veel kaas. Een breed gamma aan kazen heeft een plek in de Deense keuken.
 4. Italië heeft een hoge per capita kaasconsumptie doordat veel typische Italiaanse gerechten, zoals pizza en pasta, vaak kaas bevatten.
 5. Ook in Duitsland heeft men een kaasobsessie. Verschillende variëteiten ervan worden gebruikt in traditionele recepten als pretzels en bokworsten.
 6. Verenigde Staten: in de Verenigde Staten is kaas een ingrediënt van vele recepten, maar ook populair als snack.
 7. Ook Nederlanders consumeren bijzonder veel kaas. Edam en Gouda zijn belangrijke exportproducten, maar worden ook door de Nederlanders zelf volop geconsumeerd.
 8. Zwitserland: Zwitserse kaas, vooral Emmentaler en Gruyère, is een onmisbaar component in de Zwitserse keuken waardoor de Zwitsers veel kaas consumeren.
 9. Australië: In Australië is de kaasconsumptie flink toegenomen. Het wordt er vooral genuttigd op hamburgers, sandwiches et cetera.

Bron: The Bullvine

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?