Management

Alfa voorspelt: Kritieke melkprijs naar 51,5 cent

De kritieke melkprijs stijgt de komende jaren naar 51,5 cent. Dat voorspelt Alfa Accountants en Adviseurs. De melkprijs die nodig is om de rekeningen te kunnen betalen stijgt vooral door de afbouw van derogatie, de rentestijging en de inflatie, aldus Alfa.

Het accountantskantoor doet de voorspelling in de kwartaaluitgave van ‘Cijfers die spreken’. De voorspeling volgt na aan superjaar, zo meldt Alfa. Maar in tien maanden daalde de basismelkprijs met 20 cent naar de huidige prijs van 41 cent. Dat is onder de kostprijs. Hoewel er grote verschillen te zien zijn tussen individuele bedrijven, uit Alfa haar zorgen over financiële problemen die het constateert bij sommige ondernemers. ‘De kosten voor teelt en oogst zijn hoger in deze tijd van het jaar, er komt bij een aantal melkveebedrijven nog een hoge aanslag inkomstenbelasting aan en de afvoerkosten van mest zijn fors opgelopen’, zo is te lezen op de website.

De geleidelijke afschaffing van derogatie gaan melkveehouders voelen in de portemonnee. Voor een gemiddelde ondernemer met 55 hectare grasland becijfert Alfa het nadeel op 38.000 euro. Volgens het bedrijf vormt de onzekerheid of de mest nog wel wordt afgehaald een groter risico dan de prijs per ton. De afzetkosten van mest, de gestegen rente en de gedaalde melkprijs resulteren momenteel in een kritieke melkprijs van bijna 53 cent.

De sector moet, zo voorspelt Alfa, de komende jaren zien te overleven. ‘Uiteindelijk is de onbalans tussen vraag en aanbod de motor achter een onvermijdelijke prijsstijging van melk’, concludeert het bedrijf in ‘Cijfers die Spreken’.

Bron: Alfa Accountants en Adviseurs

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?