Reportage

Biologische Jersey-koe met meer dan 10.000 kg vet en eiwit

Een kijkje op het bedrijf ‘Tastum Jersey’ van de familie Søgaard in Tastum, Denemarken: het bedrijf houdt Jersey koeien voor de fokkerij en melkproductie, produceren hun eigen voer en boeren al sinds 1996 biologisch.

Thomas Søgaard heeft in 2021 het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Samen met zijn vrouw, twee bedrijfsleiders, een Oekraïense medewerker en vijf Deense stagiaires zorgen zij voor 520 melkkoeien en ruim 400 hectare grond. De gemiddelde melkproductie van de veestapel bedraagt ​​9.600 kg energie gecorrigeerde melk (ECM) en de levensproductie is 42.000 kg ECM.

10.000 kg vet en eiwit

Bedrijfsleider Thomas Søgaard is vooral heel trots op “Lafi”, een Jersey koe van 18 jaar oud. Zij heeft al 15 kalveren gekregen. Binnenkort zal ze de 10.000 kg vet en eiwit behalen. “Dit maakt haar de derde biologische koe in Denemarken die deze prestatie levert”, zegt Thomas Søgaard trots.

Een ander mooi voorbeeld van de Søgaard-fokkerij is een jonge VJ Gutz-dochter in haar eerste lactatie. “Ze produceert 26 kg melk en heeft al succes gehad op shows. Dit zijn precies de koeien die we nodig hebben.” De fokker is er blij mee.

Fokken met Jersey’s

Naast het verkopen van fokdieren en het deelnemen aan shows, fokt Søgaard uiteraard vooral voor zijn eigen veestapel en voor een goede melkproductie: “Net als alle andere melkproducenten wil ik duurzame, gezonde en productieve koeien.”

Van alle vaarzen die gedekt worden, wordt 60 procent geïnsemineerd met gesekst Jersey sperma en 40 procent met Charolais-sperma. De gekruiste kalveren worden verkocht. “Het merendeel van de stieren die we gebruiken komt uit Denemarken, ongeveer 10 tot 15 procent komt uit Noord-Amerika”, legt Søgaard uit. Daarnaast fokken ze op de eiwitvariant A2A2, zodat ze op termijn 100 procent A2-melk kunnen produceren. Om hier succesvol op te kunnen fokken, worden alle vrouwelijke kalveren genomisch getest.

Eigen voerproductie

“De crux van de biologische melkproductie is het dure eiwitvoer. Daarom proberen we via onze ruwvoerproductie zoveel mogelijk eiwitten binnen te halen”, legt de melkveehouder uit. Zo verbouwen ze bijvoorbeeld gras, maïs, erwten, haver en gerst, die allemaal als veevoer kunnen worden gebruikt. Voor Tastum Jersey is gras de belangrijkste factor voor een goede melkproductie. Ze maaien vijf sneden per jaar. De eerste twee sneden zorgen voor massa en energie, de derde gaat naar het jongvee en de laatste twee moeten zoveel mogelijk eiwit opleveren.

Oudere koeien staan in een stro-afdeling.
Met gepaste trots toont de melkveehouder zijn oude koeien.
Alle vrouwelijke jongvee wordt genomisch getest. Het bedrijf wil naar 100 procent A2A2-melk.
Het bedrijf van Thomas Søgaard is sinds 1996 biologisch.
Biologische eiwitcomponenten zijn erg duur. De kwaliteit van het eiwit van eigen land neemt daardoor sterk in belang toe.
Het melkveebedrijf Tastum-Jersey telt in totaal 520 Jersey-runderen.
De kruislingkalveren worden op een leeftijd van drie tot vier weken verkocht.
De meeste Jersey-stieren die Thomas Søgaard inzet, zijn Deens.
Naast Thomas Søgaard en zijn vrouw werken op het bedrijf acht mensen, waarvan er twee voermeester zijn.
Thomas Søgaard is vooral trots op zijn 18-jarige melkkoe die de grens van 10.000 kg vet en eiwit overschreed, een Qlaf-dochter.

Tekst en foto’s: Katrin Hilbk-Kortenbruck

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?