Gezondheid

Kunstmatige intelligentie kan gezondheid van koe voorspellen

De Amerikaanse start-up MyAnIML heeft een technologie ontwikkeld die met kunstmatige intelligentie gezondheidsproblemen bij koeien kan voorspellen door het analyseren van de snuit van de koe. Samen met het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) deden zij een onderzoek naar het detecteren van oogontstekingen bij vleesvee.

Met behulp van de nieuwe technologie kon 99,4 procent van de tijd infectueuze boviene keratoconjuctivitis, ook wel houw of pinkeye genoemd, voorspelt worden. De technologie wist de ziekte te detecteren meerdere dagen voordat dierenartsen de symptomen konden waarnemen.

Dit gebeurt door een combinatie van gezichtsherkenning en ‘deep learning’, waarbij een computer leert om zelf beslissingen te maken op basis van ongelabelde informatie. De beelden van de koeiensnuiten die gebruikt werden voor het detecteren tijdens het onderzoek werden gemaakt met goedkope gopro-camera’s.

De snuit van een koe is, net als de vingerafdruk van de mens, uniek en een koe kan hieraan herkend worden. Met kunstmatige intelligentie kan deze dus ook gebruikt worden om ziekte op te sporen. Het onderzoek heeft bewezen dat subtiele veranderingen in de bulten en richels op een koeiensnuit een voorbode kunnen zijn voor gezondheidsproblemen.

Andere succesvolle toepassingen van de technologie tot nu toe zijn het monitoren van bronst, vroege stadia van de bevalling en andere subtiele gezondheidsstressoren. Het bedrijf en de USDA willen de technologie ook gaan inzetten om bovine respiratory disease (BRD) te detecteren.

Bron: Feedstuffs

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?