Gezondheid | Jongvee

Wat zegt een koude neus over een kalf?

Wanneer een kalf last heeft van zware hoest of waterige diarree, is het mogelijk dat je de kans om de ziekte effectief te behandelen al hebt gemist. Maar hoe kun je eerder opmerken dat een kalf zich niet goed voelt?

“Controleer de temperatuur van de neus van het kalf, als deze koud aanvoelt, is het kalf ziek aan het worden”, adviseert promovenda dierwetenschappen Abbigail Prins van de Universiteit van Minnesota.

Hoofddocent aan de Universiteit van Georgia Jillian Bohlen, afdeling dier- en zuivelkunde, legt uit hoe dit werkt: “Koude extremiteiten, waaronder de neus, oren en klauwen, zijn een teken van verminderde doorbloeding.” Het is een vroeg signaal dat bloed naar andere delen van het lichaam gaat om daar ziekte te bestrijden.

In een aflevering van de podcast Dairy Nutritionist Blackbelt gaf Prins nog een aantal vroege signalen die kalveren kunnen vertonen wanneer zij ziek beginnen te worden:

  • Een rectale temperatuur van 39,4 graden of hoger.
  • Ingevallen, verzonken ogen, wat een teken van uitdroging is.
  • De “skin tenting” test: wanneer bij trekken aan een stuk huid het lang duurt voor deze weer vlak is, is dit ook een teken van uitdroging.
  • Langzame drinksnelheid.
  • Sloomheid en desinteresse om op te staan om te eten.

Runderen zijn prooidieren en over het algemeen goed in het verbergen van de eerste ziektesymptomen. Ook kalveren kunnen hun gedrag veranderen als ze weten dat ze in de gaten worden. Het is dus belangrijk dat ze regelmatig en consequent geobserveerd worden om vroege ziektesymptomen op tijd te vinden.

Bron: Dairyherd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?