Nieuws

De Japanse ‘zebra-koe’: een bijzondere manier van insecten afweren

In Japan hebben sommige veehouders een bijzondere manier om hun koeien tegen insecten beschermen. De Japanse ‘zebra-koe’ trekt geen insecten aan door de op de vacht geschilderde strepen. De methode wordt steeds meer gebruikt in Japan.

Insecten zijn een groot probleem voor de Japanse rundveehouders die hun dieren laten grazen op (rijst)velden. De insecten kunnen ziektes overbrengen en de koeien kunnen angstig worden door dazen en andere prikkende insecten.  Een paar jaar geleden toonden Japanse wetenschappers al aan dat het aanbrengen van witte strepen op een zwarte koe zorgde dat tot wel 50 procent minder insecten op het dier landden. Ook zwarte strepen werden getest, maar deze waren vrijwel niet effectief.

Uit onderzoeken is gebleken dat de witte strepen de bewegingsdetectoren van insecten verwarren. Zo zouden dazen die met een hoge snelheid benaderen te laat vertragen om op de koe te kunnen landen. Koeien met witte opgespoten strepen maakten ook minder bewegingen om insecten af te weren.

Dat de ‘zebra-koe’ methode werkt, wordt nu ook door de Japanse pers bevestigd. In de Japanse prefectuur – een soort provincie – Yamagata wordt de truc met verf door rundveehouders gebruikt. “Toen ze me er voor het eerst over vertelden, dacht ik dat het een leugen was”, zei veehouder Hirohisa Endo op de Japanse zender TBS. Hij gebruikt een spray om de strepen op de dieren aan te brengen en was erg verrast door het resultaat. “Het was moeilijk om niet te lachen, maar dankzij deze methode trekken mijn koeien helemaal geen insecten meer aan.”

Brom: Algemeen Dagblad, Irish Farmers Journal – Foto: PLOS One/ Kojima et al.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?