Gezondheid

Vogelgriep gevonden bij melkveebedrijven in Verenigde Staten

Verschillende melkveebedrijven in de Verenigde Staten hebben te maken met besmetting van vogelgriep type H5N1. Na enige onduidelijkheid over de oorzaak van ziekte op enkele bedrijven in Texas werd de variant van Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI) vastgesteld.

Op dit moment gaat het om zeven besmette bedrijven in Texas, twee in Kansas en één in Nieuw Mexico. Ook in Idaho is besmetting gerapporteerd op een bedrijf dat melkvee had geïmporteerd, wat laat zien dat koeien elkaar zeer waarschijnlijk besmetten met het virus. In Michigan werd al eerder een geitenlam met vogelgriep gevonden op een bedrijf met pluimvee. Dit was het eerste geval van HPAI bij grootvee in de Verenigde Staten.

Symptomen

De door het melkvee vertoonde symptomen waren onder andere verminderde voeropname en melkproductie en verdikking van de melk, vergelijkbaar met colostrum. Diagnostische testen gaven in eerste instantie geen opheldering, maar nadat veehouders de aanwezigheid van dode vogels rond hun bedrijf rapporteerde, werd getest voor vogelgriep. Mogelijk is de migratie van wilde vogels de bron van de uitbraak.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) heeft ongeveer 10 procent van de dieren op besmette bedrijven last van symptomen. Er is nog geen sprake van een grote toename in sterfte. Koeien kunnen echter wel te maken krijgen met klinische mastitis, longontsteking en koorts door het virus.

Tot nu toe zijn de symptomen vooral gezien bij oudere koeien in het midden van hun lactatie. Er zijn nog geen gevallen gerapporteerd bij kalveren, pinken of koeien die droogstaan.

Menselijke besmetting

Ondertussen is ook de eerste menselijke besmetting van vogelgriep gerapporteerd in Texas. De persoon had direct contact met melkvee dat vermoedelijk besmet was met HPAI. De patiënt had alleen last van een oogontsteking. Het Amerikaanse ministerie voor volkgezondheid (DSHS) geeft aan dat dit het risico voor besmetting bij mensen door dit geval niet veranderd en dat deze nog steeds laag is.

De invloed van vogelgriepbesmetting op de melk wordt ook laag ingeschat. “Op dit punt zijn er nog geen zorgen over de veiligheid van de commerciële melk voorraad of de gezondheid van de consument”, aldus APHIS, de inspectiedienst voor de gezondheid van dieren en planten van de USDA. Pasteurisatie is tot nu toe altijd effectief gebleken tegen bacteriën en virussen als influenza in melk.

Aanpak

Het aanpakken van de uitbraak bij melkvee is minder drastisch dan bij pluimvee. “In tegenstelling tot bij pluimvee, voorzie ik geen noodzaak om melkvee te ruimen. De verwachting is dat runderen volledig zullen herstellen”, aldus landbouwcommissaris van Texas Sid Miller.

Sinds oktober 2021 is in Nederland en andere Europese landen regelmatig vogelgriep vastgesteld, voornamelijk type H5N1. De meldplicht (bij een positieve PRC of antistoffentest) werd in juli 2023 uitgebreid van pluimvee naar alle in het wild levende of gehouden zoogdieren. Hierbij werd al rekening gehouden met de mogelijke besmetting van varkens, maar door de uitbraak in de Verenigde Staten is bevestigd dat ook rundvee risico loopt. Tot nu toe is vogelgriep in Nederland, naast vogels, gedetecteerd bij kleine zoogdieren als vossen en dassen.

Bronnen: Hoard’s Dairyman, Royal GD, Science Insider, American Veterinary Medical Association

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?