Gezondheid | Melken

Verspreiding van ziekteverwekkers in de melkstal voorkomen

De melkstal is door het warme en vochtige klimaat in de zomer een ideale broedplaats voor mastitisverwekkers. Daarom is een goede hygiëne in de melkstal zeer belangrijk tijdens warme zomerdagen.

Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich verder verspreiden. Het is ten eerste verstandig om zieke koeien het laatst te melken. Daarnaast zijn er nog enkele andere acties die ondernomen kunnen worden:

1. Aandacht voor hygiëne

Draag wegwerphandschoenen tijdens het melken en spoel deze regelmatig af of wissel ze voor een nieuw paar. Gebruik daarnaast wegwerpdoekjes om de uiers schoon te maken. Na het reinigen van de melkstal met alleen water kunnen naast hardnekkig vuil ook vet- en eiwitresten achterblijven die een broedplaats zijn voor ziekteverwekkende kiemen. Daarom moet de melkstal regelmatig (ongeveer elke vier weken) worden schoongemaakt met speciale reinigingsmiddel, vooral tijdens de zomermaanden.

2. Tussentijdse desinfectie

Een tussentijdse desinfectie is vooral nuttig om koegebonden ziekteverwekkers of – in het geval van veel mastitisgevallen – omgevingspathogenen te bestrijden. Deze kunnen zich verspreiden tijdens het melkproces. Perazijnzuur in een concentratie van 1200 ppm (inwerktijd 60 seconden) werkt zeer snel en heeft als voordeel dat het snel uiteenvalt in niet-giftige deeltjes. Voor handmatige tussentijdse desinfectie kan de speenbeker in een emmer gedompeld of besproeid worden. De spraymethode is wel voordeliger, schoner en beter voor de rug.

3. Dipmiddel

Het gebruik van een dipmiddel bedoeld voor ontsmetting op de spenen direct na het melken doodt de ziekteverwekkers op het oppervlak van de speen.

4. Bestrijding van vliegen

Vliegen kunnen ook mastitisverwekkers overbrengen. Houd vliegen in de stal onder controle en zorg dat de omgeving zo onaangenaam mogelijk is voor vliegen. Doe dit door het achterblijven van mest en afval op het erf te voorkomen, strohokken regelmatig uit te mesten en geen melkresten in de open lucht te laten staan (bijvoorbeeld door de emmers van kalveren te voorzien van deksels).

Tekst: Sophie Hünnies

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?