Volgens marktexperts is de situatie op de internationale zuivelmarkt als goed te bestempelen. Internationaal zijn de prijzen en de vraag, bijvoorbeeld naar kaas, stabiel en op een goed niveau. De noteringen stijgen.
Toch is er volgens Sebastian Kraus van de leveranciersorganisatie Bayern MeG in veel landen geen sprake van een aanzienlijke melkproductiestijging. Hoewel er een lichte groei is in Australië en Nieuw-Zeeland, wordt de groei in de Verenigde Staten regionaal geremd door de vogelgriep. In Europa vormt blauwtongvirus een risico. Voor de Duitse zuivel ebben de gevolgen van de MKZ-uitbraak nog na. Blijkbaar heeft het Duitse Landbouwministerie (BMEL) vorige week echter, na onderhandelingen de weg voor exporten weer vrijgemaakt.
Marktverschuivingen verwacht
Een nog groter risico voor de zuivelmarkt zien experts in de discussie over invoertarieven, die Donald Trump mogelijk ook op Europese producten wil invoeren. “Gezien het feit dat 19 procent van de EU-melkproductie naar derde landen gaat, zullen invoertarieven hoe dan ook tot marktverschuivingen leiden. De voorwaarden waaronder we in de toekomst mogen leveren, zullen veranderen. We weten alleen nog niet hoe”, voorspelde Robert Hofmeister, directeur van de Duitse kaasproducent Champignon Hofmeister.
Vooral de VS en China zijn tot nu toe belangrijke afnemers van Europese kaas, waaronder ook de kazen van Hofmeister. “Als we niet snel kaas naar China mogen exporteren, zullen we de productie moeten terugschroeven. Voorraden aanleggen is simpelweg geen optie,” aldus de zuivelondernemer. In totaal is ongeveer 40 procent van de productie van Hofmeister bestemd voor export.
Tekst: Silvia Lehnert