Kennispartnerbericht van BouMatic

4 kernpunten voor een snelle, comfortabele en volledige melkbeurt

Het genetisch potentieel van melkkoeien zorgt dat ze kunnen evolueren om de meest optimale prestatie te kunnen leveren. In de melkstal moet dit positief ondersteund worden! Juiste appartuur spelen daarin een grote rol, maar het toepassen van bijbehorende goede praktijken maakt dit nog beter:

Nr 1. Een goede voorbehandeling zorgt voor een optimale melkafgifte

Het voorbehandelen van de uier voor het melken zorgt niet voor tijdverlies. Integendeel, het stimuleren van de spenen verhoogt de productie van oxytocine en de totale melkafgifte! Als een koe bij de melkstand aankomt, is slechts 20 tot 25% van de melk beschikbaar in de boezemholte (cisterne melk). Als de koe niet wordt gestimuleerd, zit er tijd tussen het legen van de boezemholte en de komst van de alveolaire melk uit de melkblaasjes. Het overmelken dat hieruit voortvloeit, is schadelijk. Het helpt dus niet om de koe sneller aan te sluiten, of het nu gaat om een melkinstallatie of een robot.

1. Goede voorbereiding

De voorbereiding begint met het reinigen van de spenen. Zo’n 10 tot 12 seconden volstaan om de voormelk te verwijderen en de spenen te drogen. Vanaf de eerste aanraking (sprayen uitgezonderd), blijft er ongeveer 60 tot 90 seconden over om verder te gaan naar de aansluiting. Doel: 50% van de beschikbare melk binnen 2 minuten winnen met een melkstelafname na 6 minuten.

Nr. 2 Routine bevordert een hogere melkproductie

Iedereen die in de melkstal meehelpt moet hetzelfde protocol volgen. Dit principe is net zo belangrijk bij een familiebedrijf als bij melkveebedrijven met vennoten of werknemers. Routine boezemt de dieren vertrouwen in. Het laat alle stress verdwijnen en de koeien optimaliseren van nature de melkafgifte. Er is een betere melkstroom. Houd u bij alle stappen aan de gestelde tijd. Het sneller afwerken van de routine levert niets op. Het is dus nodig om het ontsmettingsmiddel voor het melken minimaal 30 seconden te laten inwerken. Denk tijdens het aansluiten eraan om het melkstel evenwijdig aan de onderkant van de uier te plaatsen om alle kwartieren homogeen leeg te melken.

2. Evenwijdige plaatsing onder de uier

Nr. 3 De hoeveelheid restmelk vaststellen na afname

Neem ter controle van het uitmelken een beker van 1 liter en melk totdat de uier leeg lijkt te zijn (direct na melkstelafname). Als de melkbeurt is uitgevoerd met een automatische afname op het juiste moment, zal het volume restmelk na het strippen niet meer zijn dan de 250 tot 450 ml (van alle spenen bij elkaar). Melkklauwen zoals de Flo-Star Max en de Flo-Star Xtreme (BouMatic) zijn transparant. Hierdoor kan visueel worden bepaald wat de juiste duur van de melkbeurt is. Let op: de instellingen voor het melken moeten voor de gehele veestapel worden bijgesteld, niet voor alleen een specifiek aantal koeien van uw voorkeur. Maak gebruik van deze controle om de spenen te onderzoeken: zijn er bulten? Tekenen van congestie? Hyperkeratose (eeltvorming rond het speenkanaal) heeft vaak een te hoog vacuümniveau of overmelken als kenmerk.

3. Transparante melkklauwen Magnum Turbo tepelvoeringen

Nr. 4 Voor een melkbeurt met hoge melkstroom is aangepaste apparatuur nodig

De melkapparatuur moet in overeenstemming zijn met de prestaties van de dieren waarvan het genetische profiel is geëvolueerd. BouMatic heeft als specialist op het gebied van melken met een hoge melkstroom een assortiment ontwikkeld voor veestapels met veel potentieel. De tepelvoeringen van de serie Magnum, die horen bij de Flo-Star melkklauwen, kunnen melkstromen tot 12 l/min aan. De nieuwste aanwinst van het assortiment, de melkklauw Flo-Star Xtreme verbetert eveneens de uitlijning van het melkstel en waarborgt een permanente vacuümstabiliteit voor het achterlangs melken. De nieuwe Magnum Turbo tepelvoeringen borduren voort op de innovaties van hun voorgangers (verstevigde zijkanten, cilindrisch mondstuk) en combineren dit voor het eerst met een driehoekige schacht. Dit zorgt voor een geleidelijke massage met behoud van een milde omgang van de spenen. De enige beperking van de implementatie van deze apparatuur: het gehele circuit moet in staat zijn om een hogere melkstroom te verwerken. De diameter en de helling van de melkleiding moet groot genoeg zijn om te waarborgen dat deze nooit meer dan 40% gevuld is.

Meer informatie: https://bit.ly/3Gg89dz

BouMatic
Over BouMatic
Zo goed mogelijk omgaan met de koe en tegelijkertijd melk van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren is onze prioriteit.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?