Kennispartnerbericht van Dechra

Kans op melkziekte verminderen

Aan het begin van een nieuwe lactatie heeft een melkkoe veel calcium nodig. Als de koe haar calciumspiegel niet op peil kan houden, treedt melkziekte op. Een bekend symptoom van de aandoening is dat koeien niet meer kunnen opstaan of met veel moeite. Oraal toedienen van calcium in een vroeg stadium van melkziekte is een voorkeursaanpak van de aandoening (Oetzel, 2011).

Optreden van melkziekte

Melkziekte (ook kalfziekte of hypocalcemie genoemd) treedt meestal op binnen 48 uur na afkalven, maar kan ook vlak voor of tijdens het afkalven ontstaan. Elke nieuwe lactatie betekent een uitdaging voor het vermogen van de koe om de calciumspiegel op peil te houden. Tot 50% van de melkkoeien maakt een periode van subklinische melkziekte door. Melk is erg rijk aan calcium en de koe moet zich snel kunnen aanpassen aan de plotselinge uitstroming van calcium. Biest bevat een keer zoveel calcium (2,3 g/kg) als melk (1,1 g /kg) waardoor de fase van biest aanmaak voor afkalven de calciumspiegel al doet dalen (Goff, 2014). Calcium is essentieel voor de spier- en zenuwfunctie, in het bijzonder de functies die skeletspierkracht ondersteunen en de beweeglijkheid van maag en darmen.

Klinische symptomen

De klinische symptomen van melkziekte kunnen worden ingedeeld in drie fases. De eerste tekenen van de ziekte zijn subtiel en soms van voorbijgaande aard. De koeien zijn lichtgeraakt, nerveus of zwak. Sommige dieren verplaatsen hun gewicht frequent en schuiven telkens met hun achterpoten. In de tweede fase gaan de koeien liggen (maar niet meteen plat op hun zij). Ze zijn lusteloos en liggen met hun kop in de flank. In de derde fase liggen de koeien plat op hun zij. Ze zijn helemaal verlamd (tot het punt van coma) en meestal opgeblazen. Zonder behandeling zullen ze binnen enkele uren sterven.

Optimale calciumspiegel

Voor de preventie van hypocalcemie is een droogstandsrantsoen nodig met weinig calcium (Ca), voldoende magnesium (Mg) en een negatieve kation-anionbalans (KAB). Desondanks kunnen koeien door de ziekte worden getroffen. Oraal toedienen van calcium in een vroeg stadium van hypocalcemie, als de koeien nog kunnen staan, is een voorkeursaanpak van de aandoening (Oetzel, 2011). Een koe kan na orale toediening van een calciumsupplement, binnen circa dertig minuten een effectieve hoeveelheid calcium opnemen in haar bloedbaan. Maar de meeste orale supplementen ondersteunen de calciumconcentratie in het bloed voor slechts vier tot zes uur (Goff and Horst, 1993, 1994).

Dechra heeft een nieuwe reeks pillen ontwikkeld voor metabole stoornissen bij rundvee. De Calcium Pil heeft een verbeterde samenstelling en bevat kwalitatief zeer hoogwaardige ingrediënten. Het is een combinatie van 3 verschillende types calciumsoorten met verschillende absorptiesnelheden.
De calciflash bolus bevat, naast 5 verschillende types calcium ook vitamine D, dit vitamine speelt een belangrijke rol in het calciummetabolisme.

Dechra
Over Dechra
Dechra zorgt samen met u voor dieren. Wij bieden kwaliteitsproducten en het allerhoogste ondersteuningsniveau. Bovendien zijn wij één van de snelst groeiende merken op de veterinaire markt.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?