Kennispartnerbericht van Dechra

Coli-mastitis, een verloren zaak of toch niet?

In de praktijk zijn de ervaringen over de behandelingsresultaten bij ernstige mastitis erg wisselend. Sommige veehouders menen dat het een verloren zaak is en andere veehouders zijn een stuk positiever over de behandelingsresultaten. Wat is het geheim van een succesvolle mastitisbehandeling?

Vaststellen bij de eerste signalen.

Bij een ernstige mastitis verslechtert de koe zienderogen. De uitdaging is om als veehouder de eerste signalen van een verminderde conditie op te pikken en direct actie te ondernemen. In een half uur kan een koe van ‘net niet helemaal fit’ transformeren naar een zieke koe met 40,2 graden koorts en een keihard kwartier, waarna de koe in de tijd die volgt snel verder achteruit kan gaan. Hoe eerder een zieke koe in dit ziekteproces wordt behandeld hoe groter de kans op herstel.
Het is daarom belangrijk om als veehouder je koeien goed te kennen, dan merk je sneller afwijkend gedrag op. En bij twijfel over een bepaalde koe, loop er een uurtje later nog een keer langs voor een extra check.

Aan het kwartier is niet te zien welke kiem de mastitis veroorzaakt.

Ondanks dat we bij een ernstig zieke koe met mastitis (hard, pijnlijk kwartier, verdunde melk, hoge koorts) vaak spreken van een ‘coli-mastitis’. Is dit zeker niet altijd de kiem die de mastitis veroorzaakt, ook een gram positieve bacterie zoals bijvoorbeeld Streptococcus uberis of Staphylococcus aureus kan een dergelijke ernstige mastitis veroorzaken. De enige manier om de oorzaak met zekerheid vast te stellen is door middel van bacteriologisch melkonderzoek.

Wat is het belang van bacteriologisch onderzoek?

Het is belangrijk vóór het instellen van de therapie eerst een melkmonster te nemen. Door elk jaar bacteriologisch onderzoek te doen op een aantal monsters, kan een indruk worden verkregen van de kiemen die op het bedrijf een rol spelen. Op basis van deze informatie kan samen met de dierenarts een preventief plan opgesteld worden om het aantal mastitis gevallen terug te brengen.
Wanneer een koe niet reageert op de behandeling is het fijn om een melkmonster achter de hand te hebben. Op deze manier kan achteraf nog vastgesteld worden welke bacterie de mastitis veroorzaakte en wat de meest effectieve therapie voor dit type bacterie is. Dit is belangrijk om eventuele identieke gevallen in te toekomst accuraat te kunnen behandelen.

Stel behandeling niet uit, start direct!

Bij een ernstige mastitis kan behandeling ingesteld worden volgens het behandelplan. Echter als de bacterie E. Coli dood gaat, komen gifstoffen vrij. Deze gifstoffen veroorzaken veel van de symptomen die we bij de koe zien, met mogelijk zelfs shock tot gevolg. Daarom is het direct bieden van een optimale ondersteuning van cruciaal belang voor herstel. Deze kan bestaan uit:
– Herstel van vochtbalans
Om de hoeveelheid vocht in de bloedvaten snel te herstellen kan de dierenarts een hypertoon infuus toedienen, ook zal de koe hierbij worden gedrencht. Door het extra vocht kunnen gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd.
– Ondersteuning pens
Een pens ondersteunende bolus, zoals de Lactastart bolus, bevat levende gisten en ondersteunt een goede pensflora en pensfermentatie. Aminozuren en vitaminen stimuleren de stofwisseling en ondersteunen de lever in de vorming van glucose.
– Pijnstillers en ontstekingsremmers

Het doel van deze ondersteunende maatregelen is dat de koe zich beter voelt en hierdoor beter zal blijven eten en drinken. Dit komt het herstel van de koe ten goede.

Dus bij de volgende ernstige mastitis: ga de uitdaging aan en werk toe naar herstel!

Dechra
Over Dechra
Dechra zorgt samen met u voor dieren. Wij bieden kwaliteitsproducten en het allerhoogste ondersteuningsniveau. Bovendien zijn wij één van de snelst groeiende merken op de veterinaire markt.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?